Velika Britanija bi mogla zabraniti uzgoj buldoga: "Bolesniji su od drugih pasmina"

Foto: Shutterstock

UZGOJ buldoga mogao bi biti zabranjen u Velikoj Britaniji ako se ne promijeni način njihova uzgoja, upozorava nova studija. 

Istraživači s Royal Veterinary Collegea kažu da su engleski buldozi izloženi povećanom riziku od bolesti disanja, očiju i kože zbog svojih ekstremnih fizičkih osobina, uključujući skraćene njuške, preklopljenu kožu i čunjasto tijelo te da imaju kratak životni vijek od samo osam godina. 

Istraživanje je pokazalo da buldozi imaju 38 puta veću vjerojatnost od drugih pasa da dobiju dermatitis u kožnim naborima, 24 puta veću vjerojatnost da će imati izbočenu donju čeljust te gotovo 20 puta veći rizik od bolesti dišnih putova koji uzrokuju probleme s disanjem. Studija je preporučila onima koji žele kupiti buldoga da "stanu i razmisle" prije nego što to učine.

Studija, koja je objavljena u časopisu Canine Medicine and Genetics, sugerira da bi buldoge trebalo uzgajati na način da imaju umjerenije fizičke značajke, što bi koristilo njihovom zdravlju i spriječilo da njihov uzgoj bude zabranjen.

"Svaki pas zaslužuje biti rođen jednakog i dobrog zdravlja jer ima prirodnu sposobnost da slobodno diše, trepće, lako vježba, ima zdravu kožu, može se pariti i okotiti. Za pasmine kao što je engleski buldog kod kojih mnogi psi još uvijek imaju ekstremne konformacije s lošim urođenim zdravljem, javnost ima ulogu zahtijevati da psi budu umjerene i zdravije građe", rekao je autor studije Dan O'Neill, izvanredni profesor epidemiologije domaćih životinja na RVC-u.

Uzgoj buldoga je već zabranjen u nekim europskim državama

"Ovi nalazi upućuju na to da je cjelokupno zdravlje engleskog buldoga puno gore nego kod drugih pasa. Međutim, ono što najviše zabrinjava je da su brojna zdravstvena stanja od kojih pate engleski buldozi, kao što su dermatitis kožnih nabora i problemi s disanjem, izravno povezana s ekstremnom strukturom njihova tijela", rekao je i dodao da bi se njihov oblik tijela trebao redefinirati prema umjerenijim fizičkim karakteristikama.

"To ne samo da će poboljšati zdravlje pasa već bi također moglo omogućiti Velikoj Britaniji da izbjegne praksu drugih zemalja koje su zabranile uzgoj engleskog buldoga zbog njihove dobrobiti", zaključio je O'Neill.

Druge zemlje, uključujući Norvešku i Nizozemsku, već su ograničile uzgoj engleskih buldoga zbog zdravstvenih problema uzrokovanih njihovom tjelesnom građom. Autori studije nadaju se da bi u budućnosti trebalo postići da engleski buldozi imaju duže lice, manju glavu i kožu bez bora, što će rezultirati zdravijim psom u cjelini.