VIDEO Činčila je jedna od najdivnijih životinjica, doznajte zašto

123rf.com

ČINČILE su nešto manje poznatije kao kućni ljubimci, no postoje ljudi koji ih naprosto obožavaju. Ova mala preslatka bića su glodavci koji većinu dana provode u svom skrovištu, dok se hrane noću, i to uglavnom biljem.

Ime su dobile po indijanskom narodu Chincha koji je živio u obalnom području južnog Perua. One su malene životinje s velikom glavom, dugim i dlakavim repom te prekrasnim krznom srebrne boje.

Kao i većina glodavaca, činčile su najaktivnije noću. Budući da su dosta gipke i brze, potrebno im je i puno prostora, a mogu skočiti i do 180 centimetara u vis.

Nisu baš najsretnije ako su izložene propuhu ili direktnoj sunčevoj svjetlosti, stoga im je potrebno skrovište u kojem mogu imati svoj mir. Jako vole čistoću pa se preporučuje omogućiti im poseban prostor za obavljanje nužde.

Činčile jako vole pijesak u kojem se mogu valjati, a ujedno si tako štite kožu i dlaku. Vrlo su osjetljive na hranu, stoga budite jako oprezni pri odabiru i dobro se posavjetujte s nekim tko ima iskustva s činčilama kao kućnim ljubimcima.

Činčile se neće družiti poput pasa ili kunića, ali se vole maziti na svoj način. Neće skočiti na ruke i tražiti vas da se igrate, ali će vas uvijek pozdraviti i uživati u vašem češkanju njihove glavice.

Po karakteru se razlikuju, neke su mirnije i nježnije, a neke nestašne i dominantne. No jedno im je zajedničko - budete li se brinuli za svoju činčilu, ona će vas jako voljeti.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom clanku vezanom uz kucne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.