VIDEO Psić je proveo devet godina u kavezu u laboratoriju. Ovo su njegovi prvi koraci

Screenshot: TikTok

SIDNEY je devetogodišnji bigl koji je cijeli svoj život proveo u kavezu u laboratoriju u kojem je bio podvrgnut brojnim testiranjima. Nakon devet godina zatočeništva konačno je pušten na slobodu, a snimka njegovih prvih koraka dirnula je mnoge. 

@beaglefreedom Oh, sweet Sidney. We are so deeply sorry for what you have been through, but we are so excited for what lies ahead. After 9 whole years behind bars for comitting no crime— you are finally free. ❤️🐶 ❤️ @Sam & Ted the Beagle @The Dodo @Nathanthecatlady @Emilie @Cruelty Cutter @Animal Rights Activists 🐕 @Vegan Hacks Pod @crueltyfree makeup 🐰 @Grace | cruelty-free 🐰 #rescuedog #dogrescue #beagle #beaglesoftiktok #beaglepuppy #seniordog #seniordogsoftiktok #seniordogsrule #seniordogsneedlovetoo #crueltyfree #crueltyfreemakeup #crueltyfreebeauty #dog #dogs #fyp #fypシ #fypage #fypシ゚viral #nonprofit #nonprofitsoftiktok #endanimaltesting #endanimalexploitation #endanimalcrulety #viral #viraltiktok #viralvideo #doggo #dogsofinstagram ♬ Noted - PowerHouse

Sidneyja su u rujnu spasili volonteri iz svjetske organizacije Beagle Freedom Project koja spašava životinje nad kojima se provode laboratorijska testiranja. Shannon Keith, predsjednica i osnivačica organizacije, izjavila je za Newsweek da su se nad njim provodila testiranja toksičnosti te da je cijeli život proveo zatočen u malom sanduku. 

Život u laboratoriju 

"Uzet je od majke u vrlo ranoj dobi i nije imao ništa od onoga što psići trebaju imati. Bio je bez igračaka, bez ičega za grickanje, maženje, bez normalne socijalizacije s majkom ili prijateljima iz legla. Testiranje je počelo s otprilike 10 tjedana starosti", objasnila je.  

Sidney je korišten za testiranje toksičnosti, što znači da su doze lijekova inducirane kako bi se vidjelo od koje razine toksina bi se razbolio i reagirao na određene načine.  

"Njegove interakcije s ljudima bile su uglavnom ograničene na testiranje, hranjenje i čišćenje. Nije imao ništa u svom životu, bio je bez ikakve stimulacije. Ovo je život laboratorijske testne životinje", dodala je. 

Kao rezultat toga Sidney je traumatiziran i bori se s povjerenjem u ljude. Nakon što su ga maknuli iz ustanove, organizacija ga je smjestila u udomiteljski dom koji mu je ponudio ljubav i brigu kakvu zaslužuje. Uhvatili su trenutak kada je napravio "prve korake slobode" u svom novom domu. 

"Devet godina u laboratoriju uzrokuje teški PTSP. Morao je naučiti vjerovati ljudima, prevladati strah od određenih zvukova i naučiti da će sve biti u redu", objasnila je. 

Trenutak koji slama srce 

"Mi to zovemo ‘beagle probojem’ kada vas konačno pogledaju u oči, a ne kroz njih. Nekima je potrebno samo nekoliko dana, drugima mjeseci ili godine. Sidneyju je trebalo neko vrijeme, ali je konačno imao svoj proboj, a kada je pogledao u oči svoje udomiteljice, ona je znala da je kod kuće, a on je znao da je siguran", ispričala je Keith. 

Sidneyjeva udomiteljica odmah se zaljubila u bigla i odlučila ga zauvijek udomiti, a psić se u svom novom domu druži s bratom biglom, koji ga uči kako biti običan pas. 

Zabrinjavajući podaci 

Inače, iz organizacije Humane Society International procjenjuju da se više od 50 milijuna životinja koristi za pokuse samo u SAD-u svake godine, uključujući pse, mačke, hrčke, svinje, zečeve i ovce. Nad psima se obično vrše testiranja na srcu, plućima ili bubrezima, tako da laboratoriji mogu promatrati kako bi neka tvar mogla utjecati na rad ljudskih organa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.