VIDEO Vlasnica napustila stan, ono što je mačka napravila raznježilo milijune ljudi

Foto: TikTok

MAČKA Elie postala je zvijezda na društvenim mrežama zbog snimke koja pokazuje da mace ipak nisu hladne i nezainteresirane životinje koje ljude toleriraju jedino zato što im je uz njih život lakši. 

Na snimci objavljenoj na TikToku, pod korisničkim imenom Eliethehallwaycat, maca Elie ispraća svoju vlasnicu do vrata čekajući iza njih dok ona izlazi. Potom se osvrće po stanu i šapom pokušava otvoriti vrata. Objava je pregledana više od 3.3 milijuna puta. 

@eliethehallwaycat This made me cry 😢 #fyp ♬ A New Day Has Come (Radio Remix) - Céline Dion

"Moja radi istu stvar. Upalila sam kameru kad sam otišla na jednu noć, a ona je cijelu noć sjedila na vratima i gledala u kvaku", napisala je jedna osoba u komentaru.

"Moj vjerojatno tako sjedi jer je uvijek na vratima kad se vratim… Sad mi je žao", napisala je druga korisnica TikToka, a treća osoba savjetuje: "Zato je bolje imati dvije mace tako da nikada ne ostanu same."

Istraživanja pokazuju da mačke zaista mogu patiti od tjeskobe zbog odvajanja od svojih vlasnika. Upravo poput pasa, prepadnu se kad izađemo iz kuće i žele biti sigurne da ćemo se vratiti u određeno vrijeme.

Osim toga, studija Državnog sveučilišta Oregon iz 2019. dokazuje da su mačke privržene vlasnicima - mačići su u istraživanju djelovali uznemireno kada su njihovi vlasnici otišli te sretno i sigurno kada su se vratili.

Bihevioristi procjenjuju da je inteligencija odrasle mačke usporediva s inteligencijom dvogodišnjeg djeteta. Mačke imaju sposobnost prepoznavanja postojanosti predmeta i razvijenu svijest o objektima koji nisu izravno vidljivi, što znači da su svjesne stvari i ljudi koji im nisu u vidokrugu.