Zanimljive činjenice o neobičnim pustinjskim mačkama

Foto: 123 rf, Giphy, Screenshot Youtube

IAKO izgledaju kao domaće mačke, ne biste se usrećili s njima kao kućnim ljubimcima.

No, bez obzira na to, ove pustinjske ljepotice ne prestaju fascinirati ljude diljem svijeta, a interes za njih postaje sve veći i veći. Iako smo vam ih već predstavili prije nekoliko mjeseci, sada smo vam odlučili otkriti još neke zanimljivosti, koje možda niste znali o slatkim pustinjskim mačkama. Pa krenimo redom.
 
1. To su jedine mačke, potpuno prilagođene životu u pustinji, od Sjeverne Afrike do Izraela. Njihove noge i prsti prekriveni krznom, pomažu im da hodaju po stjenovitim i vrućim podlogama, a velike uši pomažu im prilikom hlađenja. Mogu preživjeti na temperaturama od -5 do 52 Celzijeva stupnja.
 
2. Njihovo znanstveno ime je Felis margarita. No, ako ste odmah pomislili na slavni koktel, koji obožavaju pripadnice ljepšeg spola, moramo vas razočarati. Ime su dobile u čast voditeljice ekspedicije, Jean Augusre Margueritte, koja je ovu vrstu otkrila davne 1858. godine.
 
 
3. Pustinjske mačke izgledaju kao one domaće, no one su žestoki predatori te postoji malo stvari kojih bi se uplašile. Zmije? One su ukusna večera. Mrak vani? Vrijeme je za lov. Nema vode? Mogu živjeti mjesecima i na onoj, koju dobivaju iz hrane.
 
4. Radi se o vrlo osamljenoj vrsti, koja dolazi u paru tek kad je sezona parenja. Također, gotovo nikad nemaju više od 5 mačića u leglu.
 
5. Kada je u pitanju njihovo glasanje, i ono je vrlo fascinantno te raznovrsno. Tako ćete pustinjsku mačku čuti kako mijauče i prede, no može i lajati poput čivave.
 
 
6. One su prije svega lovci. Upravo zato, ne čudi činjenica da su brze, a postižu brzinu do 25 kilometara na sat. Njihove bucmaste noge i elegantna mala tijela, osiguravaju im da doslovno "lete" kroz pijesak.
 
7. Žive u jazbinama pa su samim time ove mačke izvrsni kopači. Mnogi mali sisavci, koje one love, žive u rupama u tlu pa one moraju biti u mogućnosti iskopati ih. A baš poput vjeverica, ove mačke će pokopati svoju hranu, kako bi kasnije jele.
 
8. Pustinjske mačke spadaju u kategoriju životinja koje se smatraju ugroženima. Često znaju završiti u zamkama, koje se postavljaju za predatore stoke, a neke se često prodaju i kao ilegalni kućni ljubimci.
 
 
9. Zoolozi diljem svijeta rade na tome da se ovoj vrsti poveća broj. Osim zakona koji zabranjuju lov ove vrste, stručnjaci osmišljavaju i razne uzgojne programe, a njihova populacija se polako oporavlja.
 
10. Jedva pokazuju znakove starosti te se gotovo cijeli život ponašaju kao mačići.
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.