Zmajevi postoje i dolaze iz Južne Afrike

Foto: Wikimedia/Wilfried Berns /www.Tiermotive.de

VJERUJETE da zmajevi postoje samo u filmovima ili serijama poput Igre prijestolja. Ali zmajevi su stvarni. Dolaze iz Afrike, točnije iz Južne Afrike, a neke vrste možete pronaći na Filipinima, u Maleziji, Indoneziji, pa čak i Indiji, piše Quora.

Smaug Giganteus ili Sungazer (Cordylus giganteus)

Prvi ga je 1844. godine opisao škotski prirodnjak Sir Alan Smith. Ova vrsta je poznata pod mnogo različitih imena kao što su: sunčar, divovski zmaj gušter, zonur, gušter lorda Derbyja ili Ouvolk. Sungazeri žive isključivo u Južnoafričkoj Republici, na livadama gdje raste themeda (vrsta trave), na visoravni Highveld.

Sunčari su čvrsto oklopljeni gušteri, pa otuda i jedno od njihovih uobičajenih imena - željezni gušter. Tijelo im je prekriveno redovima okoštalih krljušti. Ove krljušti ili osteoderme su jako čvrste i raspoređene u ujednačenim pojasevima oko tijela.

Naziv Ouvolk dolazi od drevnog afričkog jezika koji su govorili rani nizozemski doseljenici i grubo je preveden izraz "Old Folk" (starac). Ovo se navodno odnosi na gušterovu naviku da sjedi na ulazu u svoju jazbinu i gleda u sunce više sati. Najčešće ga ipak zovu sunčar, upravo zbog ovog ponašanja.

Imena zonur i gušter lorda Derbyja gotovo su nestala iz upotrebe.

Naziv "divovski" sugerira da su ove životinje velikog rasta. To je točno u usporedbi s ostalih četrdesetak vrsta iz porodice Cordylidae. Odrasli dostižu dužinu od približno 38 centimetara od njuške do vrha repa, tamno smeđe su boje na gornjem dijelu tijela, a slamasto žuti na bokovima i s donje strane. Mlađe životinje su šarenije, sa žutim i crnim prugama, koje blijede kako sazrijevaju.

Draco Volans ili Leteći zmaj

Leteći gušter nalazi se uglavnom u kišnim šumama i tropskim područjima gdje postoji adekvatan broj stabala na koje gušter može skočiti. Živi u južnoj Indiji i jugoistočnoj Aziji, što uključuje i Filipinske otoke, kao i Borneo.

Letećeg guštera karakterizira veliki set "krila" duž bočnih strana tijela, koja koristi za klizanje. Krila podržavaju izdužena rebra. Ispod glave imaju podvaljak, koji šire tijekom udvaranja. Tijelo im je plosnato i izduženo.

Mužjak letećeg guštera je dužine otprilike 195 mm, dok je ženka 212 mm. Ovo uključuje i dužinu repa koji je približno 114 mm kod muškaraca i 132 mm kod ženki.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.