10 apsolutnih bangera iz filmova koji garantiraju najbolesniji party za doček

Foto: Press

Umjesto standardne liste za gledanje, ovoga puta nudimo filmsku listu primjereniju za slušanje. Isključili smo iz nje filmske scoreove, tj. albume klasične filmske glazbe, i fokusirali se na soundtrackove, tj. pop/rock/rap pjesme koje su za film napisane ili koje su producenti i redatelji izabrali.

S njima u novogodišnjoj noći možete učiniti što god vam je volja, po trenutnom užitku i okusu: dodati ih na playlistu vlastitog tuluma, predložiti ih DJ-u tuluma na koji odlazite, pustiti ih za nekoliko frendova ili sebe i voljenu osobu ili za sebe same, tužne ili sretne, kako god da su vam se zvijezde složile.       

Murder was the case (1995) - Snoop Dog & Co

Krenimo s rapom. OST za  Snoop Doggov kratki filmić Murder was the case iz 1994. donosi duh stare škole west coasta i krcat je evergreen imenima iz zlatne epohe hip-hopa.

Tu su, pored glavne zvijezde, i Dr Dre, Ice Cube, Nate Dogg i mnogi drugi, a vi se potrudite pronaći i verziju s na originalom soundtracku neobjavljenom pjesmom Tupaca Life`s so hard, koja je kasnije izašla na albumu za njegov film Gang Related. 

24 Hour Party People (2002) - Various artists

Nešto sasvim drugačije ako ovo ne štima. Zvučni presjek glazbene povijesti Engleske, specifično Madchestera, i legendarnog kluba Haçienda. Odgovor na pitanje kako smo od Punka i New wavea došli do ravea i DJ kulture.

Za ljubitelje svega engleskog s eklektičnim okusom, ovo je savršen milozvučni niz koji otvaraju prašteći Pistolsi, nastavljaju tamni tonovi Joy Divisiona, a zaključuje elektronska indie psihodelija Happy Mondaysa.     

Judgement night (1993) - Various artists

Bio je to očajan film…i razvaljujuć soundtrack. Alkemijsko vjenčanje neba i pakla (iz kojeg god ugla da gledate), metala/rocka s jedne i rapa/hard corea s druge strane. Ako vam se i dalje skače i razbija, dovoljno je samo poslušati kolaboraciju Slayera s Ice T-jem u pjesmi Disorder, a tu su još i Helmet + House of Pain, Biohazard + Onyx, Faith No More + Boo-Yaa T.R.I.B.E., Perl Jam + Cypress Hill. Neostvarena je tada suradnja Toola s Rage against the machineom i njihova pjesma nije ušla na album, ali i ovo što smo dobili je dovoljno za povijest. 

Climax (2018) - Thomas Bangalter & Co

Tko ne želi lomiti i skakati, već samo plesati do iznemoglosti u noć uz kvalitetnu elektro, disko, synth glazbu, zvučna kompilacija Gaspar Noéovog filma od prije koju godinu, koji smo možda s pravom zaboravili, idealan je izbor. Nositelji ovog albuma su dvije pjesme Thomasa Bangaltera, dostojne da se nađu na regularnim albumima njegovog Daft Punka.

Tu je i stara škola Giorgio Moroder - my name is Giovani Giorgio, but everybody calls me… Giorgio; ali i Aphex Twin, Soft Cell, Dopplereffekt, Cerrone, Chris Carter, i mnogi drugi…

Superfly (1972) - Curtis Mayfied  

Želimo zamisliti stan u kojem se ovo u nekom trenutku vrti s vinila na stereo sistemu sklopljenom još u prošlom stoljeću i, naravno, i dalje potpuno funkcionalnom.

Tu su vjerojatno tapiserije s afričkim motivima, neke skulpture s brojnih egzotičnih putovanja i, sasvim sigurno - lula koja će vjerojatno više puta okružiti okupljene tijekom noći. Drugačije se i ne može uz funky-soul remek djelo Curtisa Mayfielda koje je višestruko nadmašilo film za koji je prvobitno skladano.

Rocky Horror picture show (1975) - Richard O Brian/Richard Hartley

Party na kojem bi se ovaj soundtrack puštao ili je potpuna propast ili je potpuno ludilo. Želimo vjerovati da negdje tamo, iza jednog od svjetala gradske panorame u noći, neka sumanuta skupina u full kostimima s korzetima i mrežastim čarapama luduje uz ovo, mada nam se neminovno nameće i slika osamljenih čudaka što su baš uz Rocky Horror odlučili dočekati 2024.

Tko god i što god da ste, mi vas volimo i podržavamo, a Rocky ostaje izvanvremenski banger. 

Matrix/Animatrix (1999&2003) - various artists

Svakako original originala iz 1999., ako ste za klasiku i žudite za žešćim zvukom i opet vam se želi razbijati, ovoga puta uz Mensona, Ministry ili Rob Zombyja. Ako ne, onda onaj animirani, tj. njegova kompilacija više za uključivanje strobova i rekreiranje štimunga nekih zadimljenih i znojavih cyberpunk klubova kroz koje se probijate u tamnom kožnom kaputu, tražeći crvene ili plave pilule. 

Trainspotting (1996) - various artists

Odaberite si budućnost, odaberite si život, odaberite si ovaj soundtrack jer ste rođeni pospani i u međuvremenu ste se uspavali negdje krajem 90-ih i sada se ponekad probudite pred svaku Novu sa zaleđenim muzičkim i filmskim ukusom i pustite si sjetno ono što najbolje znate i što vas podsjeća na mladost. Tko vas može kriviti?  

Tarantinoverse original soundtracks - various movies/various artists

Back to basic. Zašto biste se vi mučili kada je Mr T već odradio sav posao za vas. Ako vam je mrsko kopati po diskografijama tisuća umjetnika, znajte da je već netko iskopao i poslagao sve za vas.

Samo guglajte i proberite, pa onda što vam je volja - Tito i Tarantula, Misirlou, Kool & The Gang, opalite twist kao Uma i Travolta na podiju, ili nek vam se sipa tekila u stilu Selme Hayek u From Dusk Till Dawn, ili vitlajte samurajskim mačem po sobi uz Don’t let me be misunderstood, ili okačite južnjačku zastavu na zid, obucite najpijanijeg među vama u S&M kožu i vežite ga lancem za plafon, a onda čekajte da netko nepozvan uleti s ulice kod vas na party.   

Blade Runner (1982) - Vangelis

A onda, kada sve prođe, kada svi popadaju ili kada vi padnete, negdje rano ujutro, otvorite širom prozore s pogledom na svoj futuristički balkanski megalopolis, pustite da dim izvjetri, lezite na pod, zapalite ako je što ostalo da se zapali i odvrnite ovo do daske. 2019. je odavno prošla.

Nismo u Los Angelesu, ali makar nas Vangelisovi tonovi uvijek podsjete da nas fantastična budućnost, koju smo nekako promašili, uporno traži i juri za nama ne bi li nas konačno sustigla u godinama koje dolaze. 

Možda već 2024. ili makar 2049.

Pročitajte više