10 minuta ovacija: Film s Judeom Lawom postao je pravi hit u Veneciji

Foto: Press/EPA

Na 81. Venecijanskom filmskom festivalu prikazan je novi film redatelja Justina Kurzela pod nazivom The Order. Riječ je o kanadskom kriminalističkom trileru temeljenom na knjizi The Silent Brotherhood Kevina Flynna i Garyja Gerhardta. 

Radnja se vrti oko agenta FBI-a (Jude Law) koji juri supremacističku skupinu, poznatu kao The Order, koja je bila aktivna u Sjedinjenim Državama 1980-ih. U njemu glume Jude Law, Nicholas Hoult, Tye Sheridan, Jurnee Smollett i Marc Maron.

"Godine 1983. agent FBI-a sa sjedištem u Idahu uočava obrazac u nedavnim pljačkama banaka, operacijama krivotvorenja i krađama oklopnih automobila. Pokušava dokazati da to nije djelo tradicionalne organizirane kriminalne jedinice, već radikalne skupine s karizmatičnim vođom Bobom Mathewsom (Nicholas Hoult)", sinopsis je filma.

Velike ovacije na Venecijanskom festivalu

The Order je dobio ovacije publike na festivalu u trajanju od gotovo deset minuta.

Law i Hoult imali su neobičnu praksu tijekom snimanja filma kako bi njihovo rivalstvo na ekranu bilo što uvjerljivije. Naime, glumci u stvarnom životu, u pauzama od snimanja scena, uopće nisu razgovarali jedan s drugim kako bi održali napetost u filmu. 

Kurzel je također otkrio tijekom press-konferencije da je Law dobio upute da uhodi Houlta jedan dan a da on ne zna da se to događa. Uspio je. Čini se da se njihova odluka isplatila jer film zasad, osim velikih ovacija, dobiva i brojne pohvale kritičara.

"Film djeluje kao dugotrajna igra istraživanja i spajanja točaka, izgrađena oko niza smrtonosno discipliniranih akcijskih scena", piše Robbie Colling za Daily Telegraph koji je filmu dao ocjenu 4/5.

"U ovoj priči postoje konvencionalni elementi, ali i razina umijeća koja održava film napetim - pogotovo kada Kurzel pokrene još jednu izvrsnu sekvencu potjere ili pucnjave", piše Tim Grierson za Screen International, dok Jonathan Romney za Guardian dodaje: "The Order je snažno uvjerljiv, direktni detektivski triler, posebno u svojim akcijskim sekvencama."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.