10 nezaobilaznih savjeta za kupnju najboljeg laptopa za školu by Mikronis

Foto: PR

NOVA školska godina kuca na vrata. Mikronis vam donosi 10 nezaobilaznih savjeta za kupnju najboljeg laptopa za školu. Doznajte kako odabrati najpovoljnije, najfunkcionalnije i najsvestranije prijenosno računalo za školarce i studente.

Nova školska godina kuca na vrata. Niste sigurni kako odabrati najbolje prijenosno računalo za povratak u školu? Donosimo 10 nezaobilaznih savjeta za odabir najpovoljnijeg, najfunkcionalnijeg i najsvestranijeg prijenosnog računala na školarce i studente.

Prije nego krenete u potragu za pojedinim modelom prijenosnog računala dobro se pripremite, informirajte i odredite prioritete. Ponajprije odredite osnovnu namjenu za što će se računalo koristiti, te okvirno definirajte financijska sredstva koje za njega možete odvojiti.

Nadalje nije naodmet provjeriti postoje li nekakvi specifični zahtjevi pojedinog obrazovnog programa ili ustanove koje bi računalo trebalo zadovoljiti. Kako ne biste odabrali računalo koje ne odgovara traženim zahtjevima.

Nije isto kupujete li laptop za osnovnu školu ili primjerice fakultet. Osnovnoškolcima će  jeftiniji i jednostavniji uređaj biti sasvim dovoljan, dok studenti već traže nešto naprednije računalo za svoje potrebe.

Međutim bez obzira na namjenu uređaja ili njegovu cijenu naših deset nezaobilaznih savjeta pomoći će vam  da odaberete najbolje i najfunkcionalnije prijenosno računalo za školu. 

1. Tanko i lagano je u trendu

Retro dizajn 2022.godine i nije baš u trendu. Odaberite moderno dizajnirano, atraktivno, tanko i lagano prijenosno računalo koje će učenici rado nositi sa sobom. Zastario dizajn i jeftina plastika su definitivno out, a minijaturni rubovi oko ekrana in. Moderan laptop mora biti kompaktan i vizualno dojmljiv na prvi pogled.

2. Prenosivost je najvažnija

Školski laptop trebao bi ponajprije biti kompaktan, lagan i jednostavno prenosiv. Na ovaj način bit će ga moguće lako i brzo koristiti kod kuće, u školi ili na fakultetu, odnosno bilo gdje drugdje. Po našem mišljenju laptopi ukupne mase oko 1,5 kg i debljine do 2 cm idealni su za ove potrebe. Osim toga bez problema će stati u bilo koji ruksak ili torbu.

3. Birajte tehnološki napredno računalo

Nema smisla danas kupovati uređaj koji će već za koji godinu biti zastario i neće ponuditi odgovarajuću funkcionalnost. Prijenosno računalo nije mala investicija i trebalo bi podržavati sve moderne tehnologije kako bi zadovoljilo potrebe učenika i studenata sada, ali i u budućnosti bez obzira na vrstu školovanja.  

Nemojte se ustručavati obratiti stručnim prodavačima Mikronisa u trgovini ili online koji će vam rado pomoći da odaberete tehnološki napredan laptop.

4. Svestranost i fleksibilnost su prednost

Živimo u digitalnom dobu. Inovativnost računalne industrije donosi nam iznimno uzbudljive, fleksibilne uređaje koji omogućuju bolju produktivnost i čine učenje zabavnijim. Tablet i laptop u jednom uređaju? Zašto ne! 

Prijenosna računala s zakretnim ekranom osjetljivim na dodir ili tableti s odvojivom tipkovnicom omogućuju osjetno fleksibilnije korištenje. Njihova najveća prednost je svestranost, obzirom da ih možete prilagoditi svojim navikama korištenja.

Zahvaljujući tehnologijama kao što je Windows Ink koje omogućuju korištenje digitalne olovke za pisanje i crtanje po ekranu uređaja učenje može biti iznimno zabavno i zanimljivo, te osloboditi kreativnu stranu kod djece, učenika i studenata. 

5. Pouzdanost i dugovječnost neka budu u prvom planu

Uređaj mora biti kvalitetno napravljen, dovoljno robustan i dugovječan. Birajte laptop poznatog proizvođača sa što duljim jamstvom. Čvrsta i pouzdana konstrukcija omogućuje daleko sigurnije korištenje u pokretu. 

Kako ne biste stalno morali tražiti prvu dostupnu strujnu utičnicu poželjno je da laptop ima što dugotrajniju bateriju. Mogućnost rada na bateriji jedna je od ključnih prednosti prijenosnog računala i bilo bi šteta ne iskoristiti je na pravi način.

6. Veličina ekrana određuje veličinu laptopa

Veličina ekrana određuje veličinu laptopa. Najpopularniji su trenutno laptopi s veličinom ekrana od 15 inča koji općenito gledano nude ponajbolju funkcionalnost. 
Međutim želite li doista kompaktno i lako prenosivo računalo preporučamo uređaje s veličinom ekrana od 13 ili 14 inča. 

Prema našem mišljenju posebno su 14-inčni laptopi idealni za školarce i studente jer posjeduju dovoljno velik ekran što jamči ugodan rad, a pritom su i relativno kompaktni i lagani što ih čini jednostavno prenosivim. 

Veličinu ekrana, odnosno laptopa, odaberite dakle ovisno i namjeni korištenja i potrebama, odnosno želite li što je moguće lakši i manji laptop ili vam je važnija funkcionalnost i veći ekran.

7. Pripazite na dobru opremljenost i jednostavnost komunikacije

Ključna prednost prijenosnih računala svakako je u njihovoj kompaktnosti, odnosno integraciji svih ključnih elemenata računala, što uključuje ekran i tipkovnicu, u jedan lako prenosiv uređaj. Ovo uključuje i primjerice ugrađenu web kameru i mikrofon, odnosno više njih. 

Kvalitetna web kamera i mikrofon od ključnog su značaja za online komunikaciju i učenje na daljinu. 

Moderan laptop mora biti opremljen i svim drugim priključcima za lako spajanje dodatnih uređaja poput vanjskog diska, miša ili dodatnog monitora.

8. Brza i moderna povezivost su danas neizostavni

Živimo u svijetu u kojem smo stalno povezani, bilo na Internet ili s drugim uređajima. Mogućnost jednostavne povezivosti svakako mora biti na vrhu prioriteta prilikom kupnje laptopa. Većina modernih uređaja nudi mogućnost žične ili bežične povezivosti s Internetom ili drugim uređajima. Kako se laptop mnogo koristi u pokretu najvažnija je bežična povezivost što kod laptopa uključuje bežičnu (Wi-Fi) vezu, ali i podršku za Bluetooth tehnologiju koja omogućuje bežično spajanje s drugim uređajima, poput pametnog telefona ili tableta. 

Ovakve tehnologije omogućuju lako i brzo dijeljenje i prijenos podataka s jednog na drugi uređaj.

9. Odaberite povoljno, ali funkcionalno

Nije potrebno kupovati preskupa prijenosna računala. Za školske potrebe i osnovno korištenje i daleko će jeftiniji modelu biti više nego dovoljni. Kao i primjerice tablet u kombinaciji s odvojivom tipkovnicom.

Nemojte međutim niti birati uređaje koji ne zadovoljavaju neke osnovne zahtjeve po pitanju funkcionalnosti ili podrške za odgovarajući softver, odnosno aplikacije koje svi najčešće koristimo. Izbjegnite najjeftinije modele na popularnim online tražilicama i potražite računalo koje je u startu nešto skuplje, ali nudi daleko bolju funkcionalnost.

10. Podrška za moderan softver i najčešće korištene aplikacije

Koliko god sam uređaj bio kvalitetan ne vrijedi vam mnogo bez odgovarajućeg pogonskog softvera i aplikacija koje će mu "udahnuti" život. 

Windows je najrašireniji operacijski sustav današnjice i preporučamo odabir laptopa s instaliranim sustavom Windows. 

Štoviše savjet je odabir uređaja koji trenutno podržava najnoviju verziju Windowsa. Na taj način bit ćete sigurni kako kupujete tehnološki moderno računalo, s odgovarajućom podrškom za sve najčešće korištene aplikacije sada i u budućnosti.

Na tržištu jasno postoje i laptopi temeljeni na drugim operacijskim sustavima, međutim obzirom da djeca i studenti u  većini slučajeva prilikom obrazovnog procesa koriste Windows odabir ovakvog računala svakako je najbolje rješenje. 

Za sve dodatne informacije, još više savjeta i stručnu pomoć prilikom pronalaženja najboljeg prijenosnog računala  za školarce i studente posjetite Mikronis webshop gdje ćete pronaći najpovoljnije ponude za povratak u školu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.