10 zanimljivosti o popularnim pjesmama koje vjerojatno niste znali

Foto: Press

JOŠ JEDAN tjedan, još jedna serija manje poznatih informacija o pjesmama koje svi znamo. 

Judy Garland - Somewhere over the Rainbow

O značenju teksta pjesme napisalo se mnogo toga. Naravno, ono temeljno tumačenje ujedno je i jedino relevantno jer govori o djevojci koja je u problemima i želi od svega pobjeći. Neki tvrde da je riječ o tekstu koji je neodvojiv od židovskog iskustva i snova o obećanoj zemlji, a drugi pak da se radi o tekstu koji se odnosi na Ameriku koja je netom prije izašla iz Velike depresije. Oni smatraju da je pjesma posveta FDR-ovom New Dealu jer je autor teksta Yip Harburg bio njegov veliki pobornik. 

Green Day - (Good Riddance) Time of Your Life

Iako zvuči savršeno romantično ili nostalgično za nekim lijepim trenutkom u životu, povod za tekst jedne od njihovih najpoznatijih pjesama bio je prekid. Billie Joe Armstrong rekao je da je pjesma posvećena bivšoj djevojci koja se preselila u Ekvador, a to mu se u tom trenutku baš jako nije sviđalo i bio je povrijeđen. 

Kad su čuli da je pjesma postala popularna na maturalnim večerima, bili su iznenađeni, a tako je i ostalo, pa je ovaj hit i dalje jedan od 10 najpopularnijih na maturalcima. 

The Police - Every Breath You Take

Još jedna neromantična postala je hit na vjenčanjima, a riječ je o Stingovoj posveti opsesivnom muškarcu koji uhodi svoju bivšu. No, kada je počeo pisati tekst, ideja je bila još mračnija i još bi se više svidjela teoretičarima zavjera. Naime, Sting je želio napisati pjesmu o velikom bratu koji prati sve što narod radi. 

Upravo je zato bio iznenađen kad je shvatio koliko slušatelja zanemaruje elemente kontrole i ljubomore i smatra da je riječ o ljubavnoj pjesmi. 

"Mislim da je pjesma jako, jako mračna i ružna i ljudi su je pogrešno protumačili kao nježnu ljubavnu pjesmu", rekao je Sting za BBC Radio 2. 

R.E.M. - Losing My Religion

Pjesma koju dežurni ateisti među vašim prijateljima često objavljuju zapravo nema nikakve veze s religijom ni njezinim gubitkom. Radi se o izreci s američkog juga koja bi se slobodno mogla prevesti kao "na rubu živaca". Stipe je čak rekao da je pjesma tematski jako slična Every Breath You Take, klasičnoj pjesmi o opsesiji.  

Lady Gaga - Poker Face

Gaga je u ranijim pjesmama često istraživala temu svoje biseksualnosti. Ponekad je to bilo očito, kao u So Happy I Could Die, a ponekad pomalo skriveno, kao u ovoj pjesmi. Gaga je u intervjuu za NBC objasnila da je riječ o ženi koja je u vezi s muškarcem dok istovremeno mašta o vezi sa ženom. 

Sia - Chandelier

Mnogi su pjesmu doživjeli kao party himnu, ali Sia ju je osmislila kao potpuno suprotnost. Naime, pjesmu je napisala kao posvetu svojoj ovisnosti o drogama i alkoholu koje je koristila kako bi ublažila bol nakon što je njezin dečko 1997. poginuo u prometnoj nesreći. Nakon što se očistila, odlučila je napisati pjesmu koja bi imala drukčiji pristup temi partijanja. 

Katy Perry - Firework

Neki su je doživjeli kao motivacijsku himnu, ali pjesma je zapravo inspirirana njezinom smrću. 

"Dakle, imam tu morbidnu ideju. Kad umrem, želim da moj pepeo stave u vatromet i ispale na nebo iznad Santa Barbare kao moj posljednji pozdrav", rekla je Perry. 

Lorde - Royals

Mnogi su vjerovali da prvi singl Lorde govori o tome kako nikada neće biti bogata kao članovi monarhije. No, u intervjuu za VH1 priznala je da je pjesma inspirirana fotografijom igrača bejzbola i člana Kansas City Royalsa Georgea Bretta, kojeg fanovi salijeću zbog autograma. 

"Dugo sam pripremala pjesmu i imala nekoliko stihova tu i tamo, ali kad sam vidjela lika kako potpisuje loptice za bejzbol, nešto je kliknulo. Imao je majicu na kojoj piše Royals. Svidjela mi se riječ jer riječi su moj fetiš. Uzmem neku riječ i onda vežem ideje uz nju", rekla je za VH1.

Jonas Brothers - A Little Bit Longer

Zvučala je kao pjesma o prekidu i mnogi su mislili da to i jest, ali Nick Jonas je za MTV priznao da se radi o njegovoj borbi s dijabetesom. 

"Taj dan mi je šećer podivljao pa sam sjeo za klavir i napisao pjesmu za 20 minuta. Baš sam bio inspiriran", rekao je Nick. A kad čujete stihove o lijeku kojeg nema, mnoge stvari postaju jasnije. 

Selena Gomez - Wolves

Još jedna pjesma koja (vjerojatno) govori o bolesti je Wolves, a inspirirana je Seleninom borbom s lupusom. Naravno, "lupus" je vuk na latinskom. Iako pjevačica to nikada nije izravno potvrdila, rekla je da je riječ o osobnoj pjesmi koja ima više značenja jer je nastala u Japanu kad je prolazila kroz mnoge probleme. 

Pročitajte više