34 godine od "zabranjenog koncerta" Prljavaca. Hourin odgovor miliciji ušao u anale

Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI dan prije 34 godine na tadašnjem Trgu Republike (danas Trg bana Jelačića) održan je legendarni koncert Prljavog kazališta, koji je ušao u povijest.

Taj koncert danas mnogi smatraju simbolom raspada Jugoslavije i početka Domovinskog rata, a razlog tome je pjesma koja je do danas ostala velik hit i prigrljena kao jedna od budnica. Radi se o pjesmi Mojoj majci, u pop kulturi zapamćenoj i kao Ruža hrvatska, koja je tad već užarenu atmosferu na Trgu podigla do vrhunca.

Dvadeset minuta prije početka koncerta došla je tadašnja milicija, koja se zbog gužve jedva probila do članova benda kako bi im naredila da s pozornice objave da je koncert otkazan.

"Recite im vi", odgovorio je tada frontmen benda Jasenko Houra i ušao u legendu. Kroz godine je ovaj koncert postao poznat kao "zabranjeni koncert".

Kad su jednom Houru pitali kako je on doživio taj koncert, odgovorio je: "Bilo je fantastično. Okupiti, kako neki procjenjuju, čak tri stotine tisuća ljudi a da pritom ne dođe ni do kakvih neugodnosti i ispada... I to potpuno sami, bez pomoći struktura u gradu - to se doživi jednom u životu! Cijela ta večer odisala je pozitivnim nabojem."

Na pitanje je li koncert nosio određenu simboliku, rekao je: "Paaa... vjerojatno jest!"

Kako je nastala pjesma Mojoj majci?

Pjesma je originalno bila posvećena Hourinoj majci.

"Moj otac nije dao da se diraju uopće stvari u kući od moje pokojne majke, i ti to prolaziš mjesecima, i u jednom trenutku sam puko i napravio pjesmu, u 2-3 minute sam to završio", ispričao je jednom prilikom. "Velika je pjesma i ja sam u jednom trenutku izgubio osjećaj intime da je to moja pjesma koliko se ona izvodila", dodao je.

Pročitajte više