84-godišnja bakica svladala najveću stijenu Velebita, instruktor oduševljen: "Jedva sam je pratio"

Foto: Josip Grdović

84-GODIŠNJA Maria Kittl iz austrijskog Grundlseeja svladala je znameniti Anića kuk, najveću stijenu Velebita visoku 350 metara i oduševila apsolutno sve koji su imali priliku vidjeti je u Nacionalnom parku Paklenica.

"Za nju je penjanje sve na svijetu, ona bi na planini bila 24 sata dnevno da može. Želja joj je baviti se penjanjem do 90. godine života. Mene je satrala u tih 6 dana što smo penjali skupa. U jednom danu smo penjali tri zahtjevna smjera, ja 'krepan', a ona se tek zagrijava", priča nam 33-godišnji Josip Grdović pod čijom je palicom ova bakica svladala redom najteže pakleničke penjačke smjerove: Anića kuk, Mosoraški smjer ocjene 6a i smjer Velebitaški ocjene 6a+, visine 350 metara, zatim smjerove na Kuku od Skradelina, Velikom Čuku te Kukovima ispod Vlake, visine od 100 do 160 metara, sve redom ocjena 6a ili 6a+.

"Žena je aktivna na svim područjima u životu, ona ne staje. Rođena je praktički u Alpama pa se skijanjem i penjanjem bavi još od malih nogu, a ona i suprug su u austrijskim i švicarskim Alpama svladali apsolutno sve, uključujući i najteže alpinističke smjerove koji su zaista ekstremni i na kojima ljudi znaju i izgubiti život", priča nam njezin paklenički vodič i instruktor Grdović koji je oduševljen pričom i ustrajnošću ove bivše učiteljice koja je život posvetila radu s djecom s posebnim potrebama.

Iako je supruga izgubila u skijaškoj nesreći, a 17-godišnjeg sina na paraglajdingu, ova 84-godišnjakinja nije odustala od svog načina života, već se dodatno posvetila planinarenju, skijanju te jahanju koje također obožava.

"U Starigrad Paklenicu je došla prije četiri godine i jako joj se svidjelo zbog spajanja mora i planine pa je nastavila dolaziti. U te četiri godine koliko dolazi u Paklenicu, svladala je mnoštvo smjerova zavidne težine, koji čak i meni predstavljaju izazov. Ima malo problema s koljenima pa kaže da joj je silaz najteži, no ona se skoro bolje penje nego što hoda", kaže nam Grdović i objašnjava da Anića kuk traži od 4 do 6 sati zahtjevnog penjanja, s pola sata, takozvanog, prilaza te dodatnih sat vremena silaza.

"Nju tu već svi znaju, kada se pojavi svi je pozdravljaju, od penjača, preko zaposlenika Paklenice do rendžera", priča.

Grdović već deset godina radi kao instruktor i vodič za penjanje u Nacionalnom parku Paklenica, no priča ove 84-godišnje Austrijanke ga je oduševila i kaže da bi ona zaista trebala biti inspiracija za sve, a mi se apsolutno slažemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.