Airbus je patentirao avion koji može od Londona do New Yorka stići za sat vremena

Screenshot: YouTube

AIRBUS je upravo patentirao avion koji može letjeti nadzvučnom brzinom. Američki ured za patente odobrio je zahtjev te kompanije za patentom "ultrabrzog zrakoplova i srodnih metoda zračnog kretanja". Iz Airbusa poručuju da bi avion mogao letjeti brzinom od 4,5 Macha, što je četiri i pol puta veće od brzine zvuka.

Business Insider piše da to znači da bi njihov avion mogao od Londona do New Yorka stići za samo sat vremena. Za usporedbu, danas umirovljenom Concordeu trebala su za istu relaciju tri i pol sata, a konvencionalnim avionima poput Airbusovog A330 za prelazak Atlantskog oceana treba sedam do osam sati.

Poznato je da bi novi avion trebale pokretati tri različite vrste motora u sekvencijalnom slijedu, zbog čega može dosegnuti brzinu od 5000 kilometara na sat. Pri polijetanju pogone ga dva turbomotora ispod trupa i raketni motor, koji se nalazi na stražnjoj strani aviona. Polijetao bi okomito, poput space shuttlea. Prije dostizanja brzine zvuka, turbomotori bi se uvukli u trup, a dalje bi ga pogonio raketni motor do visine iznad 30 kilometara. Nakon toga bi se i on ugasio i uvukao u trup. Potom bi ga pokretala dva mlazna motora na krilima do maksimalne brzine od 4,5 Macha. Njih bi pokretali različiti oblici vodikova goriva, predlažu iz tvrtke.

Novi avion mogao bi imati i civilnu i vojnu primjenu. U civilnoj ulozi mogao bi biti privatni zrakoplov ili prevoziti 20 putnika, a vojni zrakoplov bi mogao prevoziti specijalne snage ili izviđati. Postoji i zamisao o letjelici koja bi prevozila elektromagnetsko oružje za precizne udare na željene ciljeve.

Ovaj zrakoplov možda neće ući u masovnu proizvodnju, no patentirana tehnologija mogla bi se naći u drugim Airbusovim avionima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.