BBC navukao bijes "poglupljivanjem" povijesti: Gavrilo Princip poručuje "Popuši mi!"

Screenshot: YouTube

U SARAJEVU se danas obilježava 100. obljetnica atentata u kojem je Gavrilo Princip usmrtio Franju Ferdinanda, što je bio povod izbijanju Prvog svjetskog rata.

A tu je obljetnicu na prilično poseban način obilježio i BBC: objavljivanjem videa kojim su se pokušali našaliti s povijesnim događajima. U njemu se može vidjeti glavne aktere kako se prepucavaju preko reperskog battlea, u koji su ubačene i mnoge suvremene fore.

I dok su neki oduševljeni ovim pokušajem "približavanja povijesnih činjenica mladima", Daily Mailov komentator nije bio pretjerano impresioniran, štoviše. U svom tekstu, naslovljenom: "BBC poglupljuje Prvi svjetski rat rapom punim prostota: Činjenično netočni video prepričava povijest velikog rata u obliku hip-hoperskog battlea", on se osvrnuo na nekoliko segmenata u videu.

"Jeste li znali da austrijski aristokrat nije vidio pištolj svog ubojice jer je bio 'prezaposlen jedenjem desetog bečkog šnicla'? I da mu je ubojica Gavrilo Princip 'razvalio bulju' za svoju braću iz Crne ruke?", stoji u članku koji se nastavlja riječima: "Tako barem tvrdi BBC, koji je objavio video u kojem ključne figure iza Prvog svjetskog rata repaju, psuju, bacaju seksualne insinuacije i stereotipiziraju na nacionalnoj osnovi".

Stručnjaci su video okarakterizirali činjenično netočnim, djetinjastim i očajničkim pokušajem da se dodvore uličnoj publici, piše Daily Mail. Chris McGovern iz Kampanje za pravu edukaciju kazao je: "Ovo je očajnički, histeričan i beznadan potez da se pokušaju svidjeti klincima, odustali su od bilo kakve razumne metode i okrenuli se repanju. Ovo je samo još jedan primjer poglupljivanja onog što bi povijest trebala predstavljati. Branit će se izjavama da su sve htjeli učiniti pristupačnijim mladoj publici, ali ovo je ustvari potpuno patronizirajuće, niti na jedan način im ne predstavlja izazov. Očajnički je to pokušaj da se svide ulici, djeci koju su već izgubili i ustvari pokazatelj da su odustali od bilo kakvog oblika normalnog obučavanja".

Profesor povijesti s Oxforda, Sir Hew Strachan, dodao je: "Mislim da ovo nije pravi način da se privuče ljude, a postoji rizik i da se ovime dodatno u procesu uništi povijest".

BBC je na kritike odgovorio preko glasnogovornika koji je kazao: "Na početku videa postoje jasna upozorenja o sadržaju videa koji mlađu publiku upoznaje - na šaljiv i pristupačan način - s kompliciranim političkim savezima koji su doveli do početka Prvog svjetskog rata. Obilježavamo 100. godišnjicu najambicioznijim programom dosad, a ovaj video stoji uz više od 2500 sati dokumentaraca, komemoracija, filmova, debata, glazbe i umjetnosti".

Kako god bilo, pažnju su uspjeli privući, a sviđa li vam se ili ne, provjerite sami.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.