Bill Gates popio čašu vode dobivene od fekalija i zaključio: Dobra je kao i ona iz boce

Screenshot: YouTube

NAKON što pogledate ovaj video više nikad nećete posumnjati u predanost Billa Gatesa da podigne svijest o problemu sanitacije.

Svi svjetski mediji prenijeli su video Gatesa koji ispija čašu vode koja je nedugo prije toga došla iz kanalizacije, a sve kako bi dokazao da tehnologija koju razvija tvrtka Janicki Bioenergy zaista funkcionira.

"Dobra je kao i bilo koja flaširana koju sam pio, a budući da sam proučio na koji način do nje dolazimo, rado bih je pio svaki dan", napisao je oduševljeni Gates.

Naime, zemlje u razvoju imaju golem problem sa sanitacijom, a loše stanje kanalizacijskih mreža uzrokuje tisuće smrtnih slučajeva svake godine. Najviše su pogođena djeca, a Gates se na ovaj problem osvrnuo i na svom blogu.

"Razvijemo li sigurno rješenje problema otpada koji ljudi stvaraju, možemo spriječiti mnoge smrti i pritom pomoći djeci da odrastu zdrava", piše Gates.

Iako tehnologija sama po sebi nije revolucionarna, zaklada Bill i Melinda Gates stala je iza pilot projekta koji će se kasnije ove godine realizirati u Senegalu.

Gates je uvjeren kako će sljedeća generacija ovog stroja moći iz otpada koji proizvodi 100. tisuća ljudi, proizvesti 86 tisuća litara pitke vode na dan te 250 kW energije.

Ipak, kad govorimo o zemljama u razvoju, postoji i problem skupljanja otpada prije procesa pročišćavanja, a Gates i ekipa uvjereni su da će malim koracima postići konačni cilj jer ako samo jedna obitelj dobije čašu čiste vode i to je napredak.

"Sustav sanitacije koji se koristi u razvijenom svijetu ne može funkcionirati u zemljama u razvoju. Ono što nam u ovom trenutku treba vrlo su jednostavni sustavi", poručuju iz zaklade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.