Braco sa Srebrnjaka zabavlja Amerikance: "Pogled ovog čovjeka štetan je za trudnice"

Foto: Facebook

BRACO sa Srebrnjaka učestalo izbiva iz svojeg zagrebačkog doma, koji su zamijenila stalna putovanja i turneje, a o njegovom se pohodu na Ameriku pisalo već u nekoliko navrata.

Svoju je karijeru preko bare počeo graditi pred nekoliko godina, a čini se da mu još uvijek jako dobro ide. Barem ako ćemo suditi prema činjenici da je ponovo dospio na stranice jednog od najpoznatijih američkih portala, Gawker, čija je novinarka priču o njemu smatrala dovoljno zanimljivom da odvoji 32 dolara (oko 180 kuna) i zaputi se na njegove "seanse".

Braco kao "pretzel"

Na Bracine seanse, seanse čovjeka čije ime se izgovara slično kao "pretzel", u naslovu opisuje kao "muškarca čiji je pogled štetan trudnicama", otišla je u New Yorker Hotel u New Yorku, a od ponuđenih devet na cjelodnevnom događanju otišla je na četiri (jedan Pogled ili "gaze", kako pišu Amerikanci, stoji osam dolara) da bi potom o svemu podrobno izvijestila.



"Stigla sam u hotel pola sata prije nego što je počela grupna seansa. Prijateljski raspoložena žena u bijelom uputila me na kraj reda u kojem se nalazilo nekih 200 ljudi. Da bih tamo došla, morala sam proći kraj još nekoliko žena u bijelom koje su prodavale Bracine suvenire koji, uz Bracine DVD-ove i knjige, uključuju i mnoge komade nakita koji 'nisu dostupni na internetu' i ovo je 'posljednja ponuda', a na kojima se nalazi Bracin zaštitni znak, sunce s 13 krakova (raspon cijena kreće se od 345 dolara za privjesak s lancem do 7200 dolara za 'privjesak od jednog karata i lanac od 14 karata')", stoji na Gawkeru.


Nakon što je detaljno opisala kako izgleda priprema za Bracin dolazak na pozornicu (uključujući flautista koji svira "Angel" Sare McLachlan), hrvatskog je "mistika" počastila sljedećim opisom: "Uživo Braco izgleda kao trener košarkaškog olimpijskog tima zemlje koja neće osvojiti medalju. Imao je na sebi čistu bijelu otkopčanu košulju, bijele tenisice, sat i prsten koji sjaje (zlatni). I njegova kosa i njegove traperice izgledaju isprano".

Koliko Braco zarađuje

S Bracom se ne smije razgovarati, njegova ekipa tvrdi da nije s medijima progovorio posljednjih devet godina, a njegovi volonteri upućeni su da sve koji mu se žele približiti "pristojno zamole da mu daju prostora", baš kao što je naloženo i njima samima, objašnjava novinarka, a osim toga na stranici stoji da se ženama koje su trudne više od tri mjeseca ne preporučuje sudjelovanje u seansama zbog "intenziteta iskustva za neke".

Također, nije se propustila dotaknuti zarade: "Svakoj od četiri seanse koje sam pohodila prisustvovalo je otprilike 180 ljudi. Pretpostavljajući da je tako bilo na svakoj, a bilo ih je devet dolazimo do dnevne zarade od 12.960 dolara (ne uključujući 'suvenire'). Unutar devet seansi to je 45 do 63 minute zurenja (Bracin Pogled traje od pet do sedam minuta), što znači da zaradi 200 ili 300 dolara po minuti. Sudionici se potiču - nježno, uvijek nježno, da obavijeste svoje prijatelje i sami dođu ponovo i na sutrašnjih devet seansi.


Nije jasno točno kako Braco djeluje - funkcionira li njegova posebna magija više kao bunar želja (ostvarujući želje koje se konkretno zatraže), djetelina s četiri lista (općenito poboljšavajući život, donoseći sreću) ili kao Bog. Sudionike se potiče da se 'usredotoče na trenutak u kojem jesu' i Bracino lice, ali i da ne moraju brinuti o gledanju u njegove oči; umjesto toga trebali bi 'zaroniti u njegov pogled'. (Neki ljudi, primijetila sam, zarone u njegov pogled zatvorenih očiju). Ali naglasak je na tome da ako nismo osjetili frekvenciju koja se prenosi, da to nije zato što ona ne postoji, nego zato što naši umovi nisu dovoljno otvoreni da je prime".

Što se dogodi ljudima kojima Braco pomogne

Novinarka se pomno pripremila za ovaj događaj, pa je, istražujući što god je mogla o Braci, i na seanse došla spremna. Budući da se na Bracinoj stranici savjetuje da ljudi dođu s fotografijama svojih bližnjih kojima također "treba pomoć", i ona je došla s nekoliko: jednom Taylor Swift, Solange Knowles, nedavno otpuštenog direktora American Apparela, Dova Charneyja, seksi kriminalca Jeremyja Meeksa, nogometnog tima SAD-a, kartom Iraka te jednom na kojoj je bio njezin kolega Taylor Berman.


Prva fotografija koju je izložila Bracinom pogledu bila je upravo ona svojeg kolege pa tekst završava riječima: "Budući da je ovo bila zadnja seansa u danu, ona nije uključivala samo Pogled nego i Glas - snimku na kojoj Braco priča hrvatski i koja, upozorava nas uvodni spiker, 'nosi isti dar' ili 'temeljnu supstancu' kao i Pogled. Nekoliko minuta nakon što je Glas počeo, ženi u mojem redu zazvonio je mobitel. Izašla je iz dvorane i nije se vratila. (Nikome nije dozvoljeno uči u prostoriju dok traje seansa gledanja). Njezin je život sad sigurno jako loš.

Taylor Berman, s druge strane, došao je na posao u ponedjeljak s nogom u ortopedskoj čizmi".

Članak u cijelosti pročitajte ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.