Dekriminalizacija svih droga u Portugalu donijela je nevjerojatne rezultate

Screenshot: YouTube

PORTUGAL se u 1990-ima susreo s pravom epidemijom korištenja droga. Iako sama uporaba droga nije bila ništa raširenija no u susjednim zemljama, ono što je zabrinjavalo bila je uporaba teških droga. Istraživanje iz 2001. godine pokazalo je da je 0,7 posto stanovništva barem jednom probalo heroin, a gori rezultat od toga zabilježen je samo u Engleskoj i Walesu.

Kako bi se riješila zabrinjavajuća situacija, vlasti su 1998. godine imenovale posebnu komisiju sačinjenu od liječnika, odvjetnika, psihologa i aktivista kako bi utvrdili kakve će biti kazne za uporabu droga. No savjet komisije išao je u potpuno drugom smjeru.

Umjesto nulte stope tolerancije na uporabu droga i pooštravanja sankcija, komisija je predložila potpunu dekriminalizaciju svih droga, s jačanjem prevencije i edukacije. Cilj njihove politike bila je integracija ovisnika u zajednicu umjesto njihove izolacije u zatvorima, kao što je slučaj u velikom dijelu zemalja. Dvije godine kasnije preporuke komisije pretočene su u zakone.

Dosad je 25 zemalja dekriminaliziralo droge

Ovisnost se nije tretirala kao zločin, već kao zdravstveno stanje, a jedan od dužnosnika na tom projektu João Goulão rekao je kako njihov cilj nije borba protiv pacijenata, već protiv bolesti. Dekriminalizacija ne znači da su sve droge legalizirane. Naime, legalizacija bi uklonila i kazne za proizvodnju, prodaju i posjedovanje droge, dok dekriminalizacija uklanja zatvorske kazne za korisnike, a dilere se i dalje kažnjava. Oko 25 zemalja ukinulo je zatvorske kazne za posjedovanje manjih količina nekih ili svih droga, a niti jedna zemlja još se nije odlučila za potpunu legalizaciju.

Ako vas u Portugalu zateknu s nekom drogom, ići ćete pred tročlano vijeće koje uključuje odvjetnika, liječnika i psihologa. Pred njima su tri mogućnosti: propisati tretman, kazniti korisnika droga ili ne učiniti ništa. Osim toga, Portugal je uložio mnogo u prevenciju i edukaciju, kao i u formiranje programa rehabilitacije te u bolnice.

Rezultati ovih jedinstvenih nastojanja nisu izostali. Portugal je danas među zemljama s najnižom stopom korištenja droga. Osim toga, pao je i broj uhićenja zbog droga te broj onih koji su zbog njih završili u zatvorima. Postotak prekršaja povezanih s drogom pao je s 44 posto 1999. godine na 21 posto u 2012. godini. Prije ovog zakona polovica zaraženih HIV-om bili su ovisnici, dok oni danas čine petinu zaraženih.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.