Golemo vjenčanje ortodoksnih Židova: Pogledajte ceremoniju na kojoj je nazočilo 25.000 gostiju!

Foto: Gulliver Image/Getty Images

OVOG ponedjeljka navečer u Jeruzalemu jedan se od najuvaženijih članova ortodoksne židovske zajednice oženio za svoju odabranicu: pred 25.000 gostiju.

Shalom Rokeach, kojem je 18 godina, ušao je u brak s 19-godišnjom Hannom Batya Penet pred gostima od kojih su neki bili toliko udaljeni od žarišta zbivanja da im je trebao dalekozor da poprate ceremoniju. Rokeach je unuk starješine dinastije Belz Rebbe, dinastije hadiskih Židova, aristokratske obitelji koja korijene vuče iz 14. stoljeća iz središnje Poljske, prenosi Independent. On je ujedno i jedini muški nasljednik čitave dinastije i očekuje se da će jednog dana postati vođa zajednice, jedne od najvećih u židovskom svijetu.

Velika je ceremonija trajala do zore, a policija u Jeruzalemu bila je prisiljena zatvoriti ceste u području na kojem se održavala. Vjenčanje je ujedno poslužilo kao masovno okupljanje članova dinastije Belz Rebbe, koji su u Izrael za ovu prigodu stigli iz svih krajeva svijeta.

Mladenka, koja je nosila tradicionalnu vjenčanicu optočenu dijamantima, bila je skrivena pod velom čitavo vrijeme ceremonije, a na susret s mladoženjom ispratile su je ženske članice njezine obitelji. Kao što je i običaj, muški i ženski gosti na svadbi bili su odvojeni.

Tradicionalna židovska vjenčanja sastoje se od dva dijela: ceremonije zaruka i samog vjenčanja. Između ta dva dijela ceremonije mlada i mladoženja provode sat vremena u zajedničkom druženju. Muškarci nose tradicionalnu odjeću, dok žene često imaju pokrivene glave i vratove, te nose duge suknje kako bi bile u skladu s "kodeksom ultra-ortodoksne skromnosti".

Ova zajednica podrijetlo imena vuče iz grada Belza u Poljskoj. Prije Drugog svjetskog rata tamo je živjelo 3600 Židova. Procjenjuje se da danas u svijetu ima više od 7000 obitelji untar dinastije Belz Rebbe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.