Greta Garbo, Marilyn Monroe i Humphrey Bogart postali su uspješni, a nisu ni srednju školu završili



IAKO mnogi roditelji svojoj djeci govore da je ključ za uspjeh učiti, učiti i samo učiti, brojne poznate osobe na vlastitim primjerima dokazali su kako institucionalizirano znanje i diploma nisu jedini ključ da bi netko bio uspješan. Ono što netko u sebi mora imati je i jedinstvena osobnost, vlastiti stavovi i individualnost. Naposljetku, ali ne i najmanje bitno, potrebno je imati samopouzdanje te biti svjestan svojih prednosti i mana. Stoga vam, ne kao sugestiju tinejdžerima da ne moraju završiti srednju školu, već kao primjer, donosimo nekoliko slavnih osoba koje su uspjele iako nisu završile ni srednju školu.

Greta Garbo


Greta Lovisa Gustafsson poznatija kao Greta Garbo ostala je upamćena kao jedna od filmskih ikona 20. stoljeća. Ipak, Greta nikad nije završila srednju školi. Kako je njen otac obolio od španjolske groznice kada je imala 14 godina, Greta je napustila školu i počela raditi kao peračica u jednoj brijačnici, a zatim je našla posao u robnom dućanu. Tamo su je primijetili određeni ljudi te je tako počela pozirati za kataloge i reklame te dvije godine učila glumu kod Louis Mayer koja ju je kasnije odvela sve do Hollywooda.



Marilyn Monroe


Kako oca nikad nije upoznala, a majka joj je imala psihičkih problema, Norma Jean Mortenson, poznatija kao Marilyn Monroe, često se selila kod udomiteljskih obitelji i u domove da bi se naposljetku sa 16 godina udala kako se više ne bi morala vraćati u dom. Tada je napustila školu i zaposlila se u jednoj tvornici aviona gdje je špricala dijelove letjelica. Jednom prilikom su je snimili iz Yank časopisa, a fotograf ju je potaknuo da traži posao modela. To ju je vrlo brzo dovelo do ugovora u Hollywoodu. Iako srednju školu nikad nije završila, obožavala je čitati i slušati klasičnu glazbu.



Al Pacino


Alfred James Pacino rođen je u Harlemu, a njegovi roditelji talijanskog porijekla rastali su se kad je imao samo 2 godine. Tada se preselio s majkom k djedu i baki u Bronx. Okolina u kojoj je odrastao nudila mu je plodno tlo za spačke koje je obožavao, a njegovo buntovništvo pokazalo se već sa 9 godina kad je zapalio prvu cigaretu te sa 13 godina kad je zapalio prvi joint. Želio je biti profesionalni igrač bejzbola i na to se fokusirao te je u potpunosti zapustio školovanje pa su ga izbacili sa 17 godina. No, nije napustio svoj san da postane slavan pa se snalazio kako je znao te učio glumu u jednom studiju iako je većinu vremena bio beskućnik ili spavao ponekad kod poznanika. Naposljetku ga je Coppola vidio kako glumi ovisnika o heroinu u "Panic in Needle Park" te mu dao ulogu u danas kultnom "Kumu".



Clark Gable


Clark Gable imao je samo 10 mjeseci kad je njegova majka preminula od tumora na mozgu. Otac mu se ponovno oženio kad je imao dvije godine. Zbog teške financijske situacije obitelj se tijekom njegova tinejdžerstva preselila na farmu u Ohio, ali njemu se život tamo nije nikako sviđao. Sa 16 godina je napustio školu te našao posao u tvornici guma. Tek sa 21 godinu preselio se u Portland i to kad je naslijedio novac od dalekog rođaka. U Portlandu je prodavao kravate te pohađao satove glume, a poradio je i na izgledu - promijenio frizuru te stavio nove zube. Počeo je glumiti u filmovima kao statist sve dok ga nisu otkrili u Hollywoodu. Kasnije je proglašen trećim na listi najvećih muških glumaca svih vremena prema Američkom filmskom institutu.

Humphrey Bogart


Majka Humphreyja Bogarta bila je uspješna ilustratorica, a otac kirurg pa su u svog sina polagali velike nade i očekivanja. Čak je pohađao i privatnu osnovnu školu, a zatim i Akademiju Phillips ne bi li ga pripremili za studij medicine na Yaleu. No, ubrzo su ga izbacili iz škole zbog kombinacije neprihvatljivih ponašanja - alkoholiziranje, pušenje, bacanje stvari u djelatnike škole, bacanje stvari u prozore i loše ocjene. Njegovi roditelji bili su iznimno razočarani, a Bogart se nakon toga prijavio u Američku mornaricu. No, ubrzo je poslan kući da služi kao rezerva pa je radio neke honorarne poslove sve dok ga od prijatelja otac nije zaposlio u World Films. Naposljetku je snimio čak 75 filmova, a filmska intelektualna elita, unatoč tome što nije imao njihovu naobrazbu, smatrala ga je ravnopravnim.


Julie Andrews


Glumica Julie Elizabeth Wells dijete je koje nastalo tijekom vanbračne afere između majke i obiteljskog prijatelja. Nakon što se majka rastala od prvog supruga te udala za alkoholičara, tročlana obitelj živjela je u siromašnom kvartu Londona. Iako se nije dobro slagala s očuhom koji joj je nekoliko puta i provalio u sobu, Julie je naposljetku od njega i majke dobila obrazovanje u pjevanju jer su shvatili da je već kao djevojčica pokazuje veliki talent. Do 20. godine Julie je već pjevala u London Palladiumu te debitirala na Broadwayu. Ipak, zbog posvećenosti karijeri nikad nije završila srednju školu.


Marlon Brando


Jedan od najutjecajnijih glumaca 20. stoljeća, Marlon Brando bio je dijete roditelja alkoholičara. Ipak, gluma mu je bila u krvi, a njegova majka tada je bila mentorica još nepoznatom Henryju Fondi. Brandova sestra se rano preselila iz Nebraske u New York kako bi ostvarila karijeru u kazalištu, a Marlon ju je 1943. godine slijedio. Išao je na satove glume kada ga je otkrila Stella Adler, a to ga je odvelo sve do Hollywooda gdje je naposljetku snimio 43 filma.


Mary Pickford


Svojevrsna glumačka pionirka, Mary Pickford na pozornicu se popela kad joj je bilo samo 6 godina. Gluma je bila u prirodi ovoj glumici još od djetinjstva, a Amerika ju je obožavala. Upravo zbog toga njeni roditelji su zanemarili njeno školovanje, ali i djetinjstvo. Snimila je čak 51 film.


Charlie Chaplin

Sin alkoholičara i mentalno bolesne majke, Charles Chaplin lutao je ulicama Londona kao siročić. Nakon što je njegov otac preminuo od ciroze jetre, a majka smještena u ustanovu za mentalno bolesne osobe, Chaplin se pridružio putujućoj glumačkoj trupi. Njegov talent ubrzo i sami prepoznali pa su ga vodili na čak dvije turneje po Americi te je s njima bio do 23. godine. Samo godinu dana kasnije otkrila ga je Fatty Arbuckle te mu dala ugovor za Keystone Film Company i tu je krenula njegova velika karijera. Iako je imao vrlo malo obrazovanja, Chaplin je napisao svoju biografiju i čak 86 scenarija.


Sidney Poitier


Kako je bio dijete iz siromašne obitelji, Sidney Poitier napustio je školu sa 13 godina kako bi pomagao obitelji na Bahamima. U želji za boljim životom, Sidney je sa 15 godina otišao u Miami živjeti sa svoji bratom. Ubrzo su mu dosadile rasne tenzije pa se odselio u New York. Radio je niz fizičkih poslova te lagao o svojim godinama kao bi mogao služiti vojsku. Kad mu je to dosadilo, odglumio je da je mentalno bolestan kako bi ga otpustili iz vojske. Silno se htio baviti glumom, ali je imao loš naglasak te je slabo čitao pa su ga čak dva puta odbili u Američkom kazalištu za crnce. Stoga je kupio radio kako bi vježbao svoj govor te se zaposlio kao čistač u zamjenu za satove glume i minimalnu plaću. Harry Belafonte mu je odlučio izaći u susret te ga podučio glumi te su ga upravo zato ostali počeli shvaćati ozbiljno. Tako je 1955. godine dobio ulogu u "Blackboard Jungle". Sidney je 2009. godine dobio Predsjedničko odlikovanje slobode, najveće moguće odlikovanje koje može primiti jedan civil.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.