Ideja koja je promijenila Philadelphiju: Sve je počelo od jedne pizze, jednog dolara i jednog post-ita

Screenshot: YouTube

PHILADELPHIA je najsiromašniji veliki grad, ali i grad s najvišom razinom siromaštva u Sjedinjenim Američkim Državama. Procjenjuje se da 185.000 ljudi, među kojima je 60.000 djece, preživljava s primanjima koja su upola manja od onih koja su određena kao granica siromaštva.

S obzirom na to, nije čudo da je u porastu broj beskućnika, a grad naprosto nema dovoljno sredstava kako bi pomogao svim stanovnicima koji su se našli u nevolji.

Srećom, u gradu postoje i oni koji su spremni pomoći nesretnijima od sebe. U jednoj pizzeriji mušterije mogu platiti unaprijed komad pizze za one koji si to ne bi mogli priuštiti.

Vlasnik pizzerije je Mason Wartman, koji je dao otkaz na Wall Streetu i otvorio pizzeriju "Rosa's Fresh Pizza", a ideja pizze za kasnije krenula je od jedne mušterije, jednog dolara i jednog post-ita.

Tu je mušteriju inspirirala ideja kave za poslije, principa po kojem ljudi kupe šalicu kave za one koji si je ne bi mogli priuštiti. Wartman je donaciju te osobe zapisao na post-it i zalijepio ga na zid iza blagajne kako bi bilo jasno tko je počastio prvog beskućnika koji je ušao u pizzeriju nakon toga. To je međutim potaknulo i druge da sudjeluju, a zid pizzerije počeo se puniti papirićima koji su garantirali komad pizze za svakog tko uđe, bez obzira može li ga si priuštiti.

Do danas je pizzerija osigurala oko 10.000 kriški pizze potrebitim stanovnicima Philadelphije, a unaprijed plaćene pizze čine deset posto njenog prometa.

Wartman je ispričao priču o beskućniku koji je nestao neko vrijeme, a kad se vratio imao je posao i želio je platiti pizzu za nekoga, kao što su to drugi činili za njega. U intervjuu za Pittsburgh Post-Gazette istaknuo je da su neki rekli da im je ova ideja pomogla da izbjegnu nevolje sa zakonom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.