Kad nesreće, ratovi i prirodne katastrofe inspiriraju: Filmski hitovi bazirani na stvarnim događajima

NITKO od nas u stvarnom životu ne voli ratove, poplave, požare i druge nedaće koje zahvaćaju velik broj ljudi, ali kad je u pitanju zabava na malim i velikim ekranima rado ćemo se opustiti promatrajući rješavanje nerješivih problema akcijskih junaka zatočenih u bezizlaznim situacijama.

Posljednjih dana Amerika je u iščekivanju najveće oluje u zadnjih nekoliko desetljeća, a ovog je ponedjeljka uragan Sandy dosegao svoj vrhunac. Gradovi su ispražnjeni, ljudi su se povukli u skloništa, a prizori sablasno praznih ulica nad kojima se nadvija mračno nebo podsjećaju više na prizore iz filmova nego na stvarnost.

Da život piše najzanimljivije priče u više su navrata dokazali i holivudski producenti, scenaristi i
redatelji posegnuvši za inspiracijom upravo u povijest i neke stvarne događaje. Prisjetite se najpoznatijih filmova katastrofe snimljenih prema stvarnim događajima.

"Apollo 13" (1995.)

U ovom filmu redatelj Ron Howard pružio je prilično realan prikaz misije Apolla 13 na Mjesec. Trojica astronauta moraju smisliti kako će se vratiti na Zemlju nakon što njihova letjelica pretrpi znatna oštećenja.

"Titanic" (1997.)

Teško je zamisliti da netko ne zna za ovaj hit Jamesa Camerona, a još manje za stvarni događaj prema kojem je snimljen. Njegova je verzija ipak djelomično izmišljena, scenarija prilagođenog velikom filmskom platnu.

"Pearl Harbor" (2001.)

Amerikanci nisu mogli odoljeti jednu od najpoznatijih ratnih priča u svojoj povijesti prilagoditi
Hollywoodu, a to su učinili dodavši joj romantičan zaplet i ustvari je pretvorivši u romantičnu dramu, više nego ratni film ili film katastrofe.

"Savršena oluja" (2000.)

Ovaj je film o ribarima ulovljenim u oluji baziran na događaju iz 1991. godine, a iako u potpunosti ne prati ono što se uistinu događalo, istina je da je u pitanju bilo nevrijeme koje je svojom jačinom iznenadilo ribare i dovelo ih u veliku opasnost.

"World Trade Center" (2006.)

Film o najvećem terorističkom napadu u povijesti SAD-a prati priču o nekoliko policajaca uključenih u događaj i iz perspektive "malog čovjeka" prilično vjerodostojno prati ono što se uistinu događalo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.