Kontroverzna kampanja koja je digla svijet na noge: "Ja sam Thea, imam 12 godina i udajem se idući mjesec"

Foto: stopprylluper.blog.no, theasbryllup.blogg.no

"JA SAM Thea, imam 12 godina i udajem se idući mjesec", stoji na blogu djevojčice iz Norveške koji je uskoro nakon ove objave postao najčitaniji blog u toj zemlji. 

Najava udaje ove djevojčice za 37-godišnjeg muškarca izazvala je burne reakcije javnosti, a mnogi su čitatelji slučaj prijavili socijalnim službama i policiji s ciljem sprečavanja vjenčanja 12-godišnje djevojčice i 25 godina starijeg muškarca.

Slučaj je kulminirao kada se ispostavilo da se radi o kampanji: norveška javnost na ovaj je način skrenula pažnju domaće i svjetske javnosti, ali i odgovornih institucija, na problem prisilne udaje djevojčica koja je u nekim kulturama još uvijek praksa. 

"Vjerujemo da je provokacija moćan alat kojim se demonstrira stvarnost. A stvarnost je zapravo ta koja je provokativna. Nadamo se da će kampanja osvijestiti javnost o problemu dječjih brakova", izjavili su autori kampanje iz organizacije Plan International za Independent.

Zastrašujuća je činjenica da se svakog dana u svijetu čak 39.000 djevojčica prisilno udaje, u većini slučajeva za znatno starije muškarce, a iza tog groznog čina uglavnom stoje roditelji koji se pozivaju na tradiciju. U nekim zemalja Zapadne Afrike i u Bangladešu dvije od tri djevojčice prisilno se udaju prije navršenih 18 godina, istaknuli su organizatori kampanje.

Datum "vjenčanja" 12-godišnje Norvežanke Thee i 37-godišnjeg muškarca, koje se može pratiti i preko Facebook stranice kampanje, zakazan je na Međunarodni dan djevojčica koji se obilježava 11. listopada.

"Ovo je problem koji se tiče svih nas", poručuju autori kampanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.