Le Zbor izdaje prvi album: "Hrvatske budnice" su kruna sjajne šestogodišnje karijere



LE ZBOR u suradnji s MSU-om poziva na akciju i interakciju povodom Dana borbe protiv homofobije i transfobije. U četvrtak, 17. svibnja u 17 sati održat će se izložba "Ljubav prema riziku", ali i nastup sjajnog Le Zbora. Dan borbe protiv homofobije jest borba protiv svake vrste diskriminacije, a posebno protiv diskriminacije LGBT osoba. Svjetska zdravstvena organizacija izbrisala je homoseksualnost s liste mentalnih poremećaja 17. svibnja 1990. godine pa je stoga taj datum odabran za obilježavanje borbe protiv homofobije i transfobije. Le Zbor ove će godine obilježiti Dan borbe protiv homofobije i transfobije u MSU-u nastupom i interaktivnim susretom s medijima i publikom.

Izložba "Ljubav prema riziku" svojim provokativnim i subverzivnim radovima internacionalnih umjetnika koji pomiču granice suvremenog umjetničkog izričaja i promiču rizik kao oblik umjetnosti i življenja pokazala se poticajnim okruženjem za obilježvanje ovogodišnjeg Dana borbe protiv homofobije i transfobije. Le Zbor spaja amaterizam, aktivizam i umjetnost. Djelujući u polju rizika, obilato se koristi mainstream produktima i na taj način djeluje subverzivno. U kontekstu rizika to znači preuzeti na sebe etiketu manjine i tako primjerom pozvati na prihvaćenje suživota različitih i priznavanje prava na slobodu svih pojedinaca bez obzira na rodnu i spolnu orijentaciju. Takve rizike bismo svi morali naučiti prihvatiti. Cure iz Le Zbora ubrzo izdaju svoj prvi album "Hrvatske budnice", a promociju će održati u ponedjeljak, 21. svibnja u 21 sat u Malom pogonu zagrebačke Tvornice kulture. U petak, 18. svibnja u 20 sati slikarica Helena Janečić održat će u galeriji Prsten HDLU izložbu povodom albuma prvijenca Le Zbora.

Albumom "Hrvatske budnice" cure će zaokružiti šestogodišnji rad. Le Zbor je prvi mješoviti ženski, lezbijsko feministički zbor u regiji i ovog dijelu Europe, a s pravom se može reći da, otkako djeluje, promovira ljudska prava i kulturno-umjetnički aktivizam. Le Zbor je pod stručnim vodstvom dirigentice Lidije Dokuzović do sada održao više od sto nastupa diljem Hrvatske i inozemstva. Posebno zapaženi bili su međunarodni nastupi u Londonu 2009. na Various Voices festivalu, u Koelnu 2010. na Gay Games te 2011. u Beču na Duginom balu. Osim samostalnih koncerata Le zbor je sudjelovao u raznim umjetničkim projektima (filmovima, kazališnim predstavama, likovnim izložbama, modnim revijama, a čak se pojavio i u stripu) te je surađivao s poznatim domaćim umjetnicama i kolektivima (Sanja Iveković, Ivana Popović, Dubravka Crnojević-Carić). O Le Zboru je 2009. snimljen i kratki dokumentarni film pod nazivom Bože čuvaj Le Zbor koji je prikazan na raznim festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.