Lemuri na rubu izumiranja: Najugroženija su životinjska vrsta na svijetu



NOVO je istraživanje pokazalo da su madagaskarski lemuri najugroženija životinjska vrsta na svijetu.

Uništavanje tropskih prašuma, rezanje drveća i lov, uzrokovali su dovođenje ovih primata na sam rub izumiranja, a od 103 poznate vrste lemura ugroženo je više od 90 posto vrsta, prenosi livescience.

Čak 23 vrste smatraju se "kritično ugroženima", 52 "ugroženima", a 19 ih se smatra "podložnima da dospiju u taj stadij". 

Siromaštvo i politička nestabilnost okrivljeni su za porast izlova ovih životinja što je znatno utjecalo na njihovo ubrzano izumiranje, a znanstvenici napominju da se gospodarstvo na Madagaskaru zasniva baš na turizmu, privlačenjem gostiju upravo fascinantnom različitošću biljnog i životinjskog svijeta. Izumiranje ovakvih vrsta samo će dodatno naštetiti prekrasnoj otočkoj zemlji.

Među najugroženijima spomenuti su indri, najveći među lemurima, monogamna vrsta koja se na Madagaskaru smatra svetom i za čije se pripadnike vjeruje da su pradavna ljudska "braća", te plavooki lemur, jedini primat koji ima plave oči. Također, lemura vrste Lepilemur Septentrionalis ostalo je samo 18 živućih primjeraka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.