Misteriozne sibirske kratere znanstvenici dovode u vezu s Bermudskim trokutom

Screenshot: YouTube

KRATERE koji su ove godine pronađeni u Sibiru, znanstvenici sada dovode u vezu s jednom od najistraživanijih, a ipak najmisterioznijih lokacija na svijetu - Bermudskim trokutom.

Dva kratera pronađena su na poluotoku Jamal, čije ime u prijevodu znači "kraj svijeta", a treći na poluotoku Tamir. Porijeklo kratera nije ustanovljeno, a od dana kada su pronađeni brojni znanstvenici diljem svijeta vode rasprave o tome što je uzrokovalo nastanak kratera, pa se kao mogući uzroci spominju i podzemne eksplozije plina, udar meteora ili čak nepoznate sile, kao što je NLO.

No, na temelju analize najvećeg kratera, onoga na Jamalu, znanstvenici s Instituta za geologiju i geofiziku u Novosibirsku došli su do zaključka da je krater nastao uslijed djelovanja topline iznad površine zemlje te uslijed geoloških rascjepa ispod površine, što je dovelo do oslobađanja plina. 

Hidrati plina "krivi" su i za sibirske kratere i za Bermudski trokut?

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Siberian Times tako sugeriraju da su plinovi, poput metana, zarobljeni u hidratima, koji su uzrokovali nastanak ovih kratera također uzrokovali i niz događanja povezanih s Bermudskim trokutom.

"Postoji teorija da je Bermudski trokut izazvan hidratima plina, koji se počinju raspadati i pritom se pretvaraju u plin. Proces se odvija po principu lavine, nalik na nuklearnu reakciju, pri čemu se proizvodi ogromna količina plina. Ocean se zagrijava, brodovi nestaju u vodi natopljenoj ogromnom količinom plina. Zrak je prezasićen metanom i stvara se ekstremno turbulentna atmosfera, a posljedica toga je rušenje aviona", objašnjava Igor Jelcov s Instituta u Novosibirsku.

Krateri u Sibiru tako su, u članku obavljenom u časopisu Siberian Times, opisani kao "daleki rođaci Bermudskog trokuta".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.