Mladi genijalac: 16-godišnjak riješio Newtonove zadatke postavljene pred 350 godina



SHOURYYA RAY 16-godišnjak je koji je uspio riješiti zadatke koji su znanstvenike diljem svijeta mučili više od 350 godina.

Školarac iz Dresdena riješio je dvije osnovne zagonetke o kretanju čestica koje je postavio sir Isaac Newton, a fizičari su ih dosad uspijevali riješiti jedino uz pomoć jakih računala.

Njegova rješenja znače da znanstvenici sad mogu izračunati putanju bačene loptice i predvidjeti kako će pasti i odbijati se od zidova.

Shouryya je na postavljene zadatke naišao za vrijeme školskog posjeta Sveučilištu u Dresdenu gdje su profesori tvrdili da su nerješive: "Zapitao sam se: Zašto ne?". Mislim da mi je uspjelo zbog mladenačke naivnosti. Nisam vjerovao da ne postoji rješenje", objasnio je.

Komplicirane jednadžbe rješava otkad je bio šestogodišnjak

Skromni mladić komplicirane jednadžbe počeo je rješavati još kao šestogodišnjak, ali tvrdi da nije genij: "Postoje druge stvari u školi za koje bih volio da mi bolje idu - primjerice, nogomet".

Godinama se Shouryya bavi "suštinskim ljepotama" matematike, kako ih on naziva. Kad je bio dječak otac inženjer počeo mu je zadavati aritmetičke zadatke. Preselivši se iz Calcutte prije četiri godine nije znao ni riječi njemačkog jezika, a sad ga priča tečno. Njegova je inteligencija brzo zamijećena u školi pa je preskočio dva razreda, javlja Daily Mail.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.