Morbidna aukcija za uže kojim je obješen Sadam Husein: Traži se više od sedam milijuna dolara

Foto: Guliver Image/Getty Images

NEVJEROJATNO morbidno nadmetanje oko užeta kojim je obješen Sadam Husein trenutno je u tijeku.

Uže, koje je u posjedu bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost iračke vlade, dr. Mowaffaka al-Rubaieja, kojeg je u tri navrata mučio Sadamov režim i koji je bio prisutan na Sadamovom smaknuću, navodno žele posjedovati dva kuvajtska biznismena, bogata izraelska obitelj, jedna banka i iranska religijska organizacija, piše Independent.

Prema tvrdnjama arapskog portala Al Araby, al-Rubaie uže drži obješeno oko vrata Sadamovog kipa u svojem dnevnom boravku u Bagdadu, a još uvijek se čeka njegova službena reakcija na navode o aukciji. Cifra se trenutno vrti oko sedam milijuna dolara, ali al-Rubaie očekuje više novca i u pregovorima je s potencijalnim kupcima, navodi se.

Al-Rubaie tvrdi da je svojim ljudima naredio da mu donesu komad užeta nakon Sadamovog smaknuća, a za Independent je kazao da misli da je "primjereno" da ga objesi oko brončane biste koju su Amerikanci zaplijenili iz Sadamove palače.

Novac od prodaje užeta "prekrivene mržnjom i neznanjem" trebao bi biti upotrebljen za "javnu korist", budući da zakon zabranjuje takvu prodaju u privatne svrhe, kazao je aktivist za ljudska prava Ahmed Saeed.

Al-Rubaie, koji je kao neurolog i kirurg radio u egzilu u Velikoj Britaniji 24 godine, prije nego što je Sadama odveo do vješala, u odsutnosti je osuđen na smrt zbog svojih uvjerenja - iako je kazao da vjeruje da irački vođa "nije bio religiozan".

Trenutno je član iračkog parlamenta, a o danu Sadamovog smaknuća kazao je: "Nadao sam se da ću vidjeti da se pokajao za svoje užasne zločine, stotine tisuća građana koje su on i njegovi ubojice pogubili. Ali nije bilo ničega. Vidio sam da nije religiozan čovjek. Morali smo ga podsjetiti da kaže 'Allahu Akbar' prije nego što umre".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.