Na današnji dan rođena je Kraljica krimića

Foto: Press
 
AGATHA CHRISTIE najpoznatiji je i najprodavaniji autor kriminalističkih romana, kojih je tijekom svoje više od pola stoljeća duge karijere napisala 66. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, djela Agatha Christie najprodavanije su knjige svih vremena, uz Bibliju i Shakespeareova djela.
 
Osim kriminalističkih romana, po kojima je najpoznatija, i zbog kojih je i nazvana Kraljicom krimića, pisala je kratke priče i drame. Zanimljivo je da je pisala i ljubavne romane, ali pod pseudonimom Mary Westmacott. Njena su djela prevedena na više od 50 jezika i prodana u više od dvije milijarde primjeraka širom svijeta.
 
Agatha Christie rođena je na današnji dan 1890. godine u Torquayu u Velikoj Britaniji. Za vrijeme Prvog svjetskog rata radila je kao medicinska sestra, a kasnije je radila u bolničkoj ljekarni. Znanje koje je tamo stekla iskoristila je kasnije u svom djelima; mnoga su ubojstva u njenim romanima izvršena upravo pomoću različitih otrova.
 
1914. godine udala se za pukovnika Archibalda Christieja s kojim je dobila kćer Rosalind. Rastala se i ponovno udala 1930. za Maxa Mallowana, arheologa 14 godina mlađeg od nje. Istraživačka putovanja na koja je išla s njim poslužila su joj kao inspiracija za romane čija je radnja smještena na Bliskom Istoku.
 
Prvi njen roman je "Misteriozna afera u Stylesu", koji je objavljen 1920. Uslijedila su ostala djela od kojih su najpoznatiji "Ubojstvo u Orijent Expressu", "Deset malih crnaca", "Ubojstva po abecedi", "Smrt na Nilu"... Agatha Christie umrla je prirodnom smrću 12. siječnja 1976. godine. Autorska prava na sva njena djela danas ima njen unuk, Matthew Pickard.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.