Najveći svjetski proizvođači tvrde: Ponestaje nam čokolade

Foto: Shutterstock

"OVO NIJE lako reći, no svi jedete previše čokolade. Stvar je toliko izmaknula kontroli da bi se uskoro mogao dogoditi najcrniji scenarij (za sve ljubitelje čokolade)", ovo je šaljiva i "ugrubo" prenesena poruka dvaju vodećih svjetskih proizvođača čokolade, Marsa i Barry Callebauta.

Naime, čokoladni deficit već je postao realnost. Farme diljem svijeta proizvode sve manje kakaovca, zbog čega je njegov deficit najveći u posljednjih 50 godina, prenosi The Washington Post.

Također, njegov deficit raste iz godine u godinu, a industrija taj proces već opisuje kao "dugoročan".

Primjerice, samo se prošle godine u svijetu pojelo čak 70 tisuća tona kakaovca više nego li je proizvedeno. Do 2020. godine, taj bi broj mogao prerasti u milijun tona kakaovca, a do 2030. godine u čak dva milijuna tona.

Jedan od glavnih razloga za to je suša u zapadnoj Africi (posebno u Obali Bjelokosti i Gani), u kojima se proizvodi čak više od 70 posto svjetskih zaliha kakaovca.

Osim nedostatka padalina, ne pomažu ni različita gljivična oboljenja, koja svake godine unište
između 30 i 40 posto svjetskih usjeva. Zbog svega ovog, čini se kako je industrija kakaovca postala jedan od najtežih biznisa te su se mnogi farmeri okrenuli proizvodnji kukuruza.

Osim prirodnih nepogoda i klimatskih promjena, krivac je i povećana "svjetska" konzumacija čokolade. Kinezi svake godine kupuju sve više čokolade, no ispred njih još solidno prednjače stanovnici zapadne Europe.

Još jedan od krivaca za deficit kakaovca je i sve veća proizvodnja crne čokolade, koja često sadržava i do 70 posto kakaovca, dok ga prosječna čokolada ima svega deset posto.

Posljedica svega je povećanje cijene kakaovca, koje je počelo 2012. godine te još traje.


 

Pročitajte više