Nakon godina šutnje, Lars von Trier dao ekskluzivni intervju: Paralelni svijet ima svoju cijenu, a to su droga i alkohol

Foto: Guliver Image/Getty Images

NAKON tri godine šutnje, kultni danski redatelj Lars von Trier progovorio je o svojoj ovisnosti i o tome kako su alkohol i droga utjecali na njegov rad.
 
Priznao je da je većinu svojih filmova napravio dok je bio pod utjecajem opijata, a sada, trijezan, smatra da više ne može stvarati te da je došlo vrijeme za povlačenje.
 
"Doveo bih sebe u posebno stanje, počeo bih s bocom votke, uzimao sam i drogu, a sve to kako bi ušao u 'paralelni svijet', u kojem sam mogao razvijati svoje ideje", rekao je von Trier, prenosi magazin Politiken.
 
Popularni je redatelj već neko vrijeme na odvikavanju te smatra da trijezan neće bit u stanju stvarati filmove koji će imati pravu umjetničku vrijednost.
 
"Ne znam mogu li više stvarati filmove, to me brine", objašnjava von Trier, u prvom intervjuu nakon godina šutnje prouzrokovane skandaloznim ispadom u Cannesu 2011. godine kada je izjavio da ima razumijevanja za Hitlera.
 
 
Svoje trenutačno stanje opisao je kao borbu između toga da bude "čovjek ili redatelj", a u toj dvojbi Lars von Trier kao čovjek, kaže, trenutno ima prednost, ali to, prema njegovom mišljenju, povlači za sobom i nemogućnost stvaranja.
 
"Nema kreativnosti u umjetničkoj vrijednosti djela bivših alkoholičara ili bivših ovisnika", zaključuje von Trier.
 
Scenarij za svoj film "Dogville" pisao je 12 dana tijekom kojih je neprestano bio pod utjecajem droge ili alkohola. No, svoj posljednji film, "Nymphomaniac", koji je dizao prašinu zbog preeksplicitnih scena seksa, napisao je trijezan, a za to mu je, kako navodi, trebalo 18 mjeseci.
 
Von Trier se liječi od alkoholizma i "čist" je već tri mjeseca. Iako ne preporučuje nikome uzimanje alkohola i droge, ne žali što je on posezao za istim u svom procesu kreiranja:
 
"Pretjerao sam. Ali, baš kao i većina umjetnika koje najviše cijenim. I oni su koristili razne opijate u procesu umjetičkog stvaranja. Paralelni svijet ima svoju cijenu."
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.