Nakon posjeta Monsantu slavni znanstvenik promijenio mišljenje o GMO-u

Screenshot: YouTube

BILL NYE, najpoznatiji američki TV znanstvenik, dosad je bio prilično skeptičan kad je u pitanju konzumacija proizvoda s GMO-om, unatoč tomu što čak 88 posto znanstvene zajednice vjeruje da je takva hrana u potpunosti sigurna.

Ali sada je, nakon posjeta sjedištu Monsanta u St. Louisu, ispričao nešto drukčiju priču. U intervjuu iza scene nakon pojavljivanja kod Billa Mahera natuknuo je da planira ponovno napisati poglavlje u svojoj knjizi "Nepobitno: Evolucija i znanost kreacije", inspirianoj raspravom s kreacionistom Kenom Hamom.

"Tamo postoji jedno poglavlje koje ću prepraviti", kazao je u videu. "Ono je o genetski modificiranoj hrani. Otišao sam u Monsanto i proveo jako puno vremena sa znanstvenicima tamo te sam propitao svoj pogled na temu. I vrlo sam uzbuđen reći to svijetu. Kad ste zaljubljeni, želite to reći svijetu", poručio je.

U poglavlju o kojem priča, nazvanom "Genetically Modified Foods--What The GMF?", stoji: "Genetski modificirana hrana je kontroverzna i treba biti. Ako pitate mene, trebali bismo prestati unositi gene iz jedne vrste u drugu... Iako znamo točno što se događa organizmu koji modificiramo, ne možemo znati što će se dogoditi drugim vrstama u ekosustavu modificirane vrste".

S druge strane, njegov jednako popularni kolega Neil deGrasse Tyson, već neko vrijeme ima čvrst stav o GMO-u - i ne vidi u njemu ništa loše. Svojedobno je poručio: "Stvaramo i modificiramo biologiju svijeta da služi našim potrebama. Ja nemam problem s tim jer to radimo tisućama godina. Zato ohladite".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.