Nije zbog klora: Šokirat će vas zbog čega su vam oči crvene nakon kupanja u bazenu

Screenshot: YouTube

JESTE li ikad izašli iz bazena s crvenim očima? Vjerojatno ste bili uvjereni da je netko stavio previše klora u vodu, no moramo vam otkriti da za to uopće nije kriv klor. Barem ne direktno.

Stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu bolesti tvrde da vas oči peku zbog - mokraće. Iako nitko nikad ne bi priznao da se pomokrio u bazenu, čini se da se to događa često.

"Klor se veže sa svim bakterijama iz vašeg tijela pokušavajući ih uništiti, no tada nastaje kemijska reakcija koja iritira dijelove tijela. Zbog nje vas peku oči. Klor se veže uz urin i znoj, tvrdi dr. Michael J. Beach.

Ako vas na bazenu iznenada uhvati kašalj riječ je o fizičkoj reakciji na klor koji ubija mokraću, a koji je završio u vašim plućima, tvrdi Complex.

Ako mislite da je kupanje na bazenu sigurno jer će voda poplaviti oko osobe koja se pomokrilai, to nije točno, jer takva boja zapravo ne postoji. Čak 52 posto ljudi vjeruje da boja u bazenu postoji i da se nalazi i većini njih jer su to vidjeli u komedijama.

Ako ste s druge strane posve uplašeni zbog ovog, utješit ćemo vas time da je mokraća zapravo najmanji problem. Puno su veći problem sredstva za ubijanje insekata, kofein i retardanti koji možda plutaju po vašem bazenu. Profesor Ernest Blatchley iz Odjela za ekološko inženjerstvo rekao je da su plivači izloženi kemikalijama putem tri rute.

"Možete ih unositi disanjem, gutanjem ili preko vaše kože. Zbog toga je izloženost u bazenu daleko veća nego na drugim mjestima", rekao je za Huffington Post.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.