Nostalgičari su u pravu: Stariji filmovi stvarno su maštovitiji od novih

Foto: Press

IAKO to nije teško zaključiti u vremenima kada se svaki drugi film bavi nekim super junakom, novo je istraživanje je pokazalo da su stariji filmovi uistinu bili daleko kreativniji od bilo čega što se snima u današnje vrijeme.

No, kako objektivno izmjeriti kreativnost? Iako vjerojatno ne postoji savršen način da to učinite, istraživači su koristili tagove na stranici IMDB (Internet Movie Database) i provjerili više od dva milijuna naslova. Naime, kada unose neki novi film, ljudi s IMDB-a moraju koristiti ključne riječi kako bi se mogli povezati s nekim prijašnjim filmovima koji dijele nešto zajedničko s novim naslovom.

To su, primjerice, žanrovi, lokacije ili važni elementi u priči. Svaka se ključna riječ boduje ovisno o tome koliko je rijetko korištena, a ako se neka ključna riječ rijetko ponavlja, dobiva više bodova. Naravno, ovakav bi pristup mogao naići i na kritike onih koji smatraju da kreativnost ne možete mjeriti pukim pretresanjem sadržaja.

Zlatno doba Hollywooda nije posebno originalno

"Uvijek slušamo o tome kako je period od 1929. do 1950. 'zlatno doba Hollywooda. Veliki filmovi s velikim zvijezdama. No, ako pogledate koliko su originalni doći će te do zanimljivog zaključka kako je riječ o prilično neoriginalnom razdoblju", rekao je voditelj istraživanja Sameet Sreenivasan.


To nije iznenadilo poznavatelje kinematografije koji znaju da je filmove u to vrijeme snimala šačica filmskih studija, a najveći među njima godišnje su se upuštali u samo nekoliko uistinu velikih projekata.

Kreativnost započinje propašću velikih studija

Tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća, započeo je raspad velikih studija, a tada je započeo i velik broj kreativnih i nezavisnih produkcija. U tom se periodu pojavljuje američki novi val, europski art house, francuski novi val, spaghetti westerni i japanska kinematografija koja unosi niz novih i dotad neiskorištenih tehnika. 

Primjerice, akcijski filmovi redefinirani su 1962. kada se pojavio prvi film o Jamesu Bondu, ali SF filmovi pak ne doživljavaju preveliki rast originalnosti.

Istraživanje je pokazalo i da ljudi, kada je riječ o filmovima, vole nove ideje, ali te ideje ne smiju biti "prerevolucionarne".

"Ako je nešto prečudno, teško je to probaviti, ali ako je prepoznato, djeluje dosadno", dodaje Sreenivasan.

Najbolje su šezdesete

Ukratko, istraživanje je pokazalo da je najoriginalnije razdoblje bilo između pedesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća s posebnim naglaskom na šezdesetima. Međutim, jedan od sudionika istraživanja, matematičar Erez Lieberman Aiden, smatra i da u obzir treba uzeti pristranost onih koji su unosili ključne riječi. Naime, moderna publika vjerojatno ne može detektirati neke suptilnosti ili razlike u filmovima "zlatnog doba Hollywooda" pa mnogi naslovi na prvi pogled djeluju identično.

No, bilo kako bilo, Aiden dodaje da je riječ o kvalitetnoj startnoj poziciji i odličnom povodu za razmišljanje o ovom pitanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.