Objavljena lista najboljih zemalja za život: Prva očekivana, evo kako stoji Hrvatska

Foto: Wikipedia

GALLUP je prije mjesec dana objavio listu najsretnijih i najtužnijih zemalja svijeta koja se temeljila na istraživanju zadovoljstva građana, a po prvi put na listi 10 zemalja u kojoj su građani najsretniji našle su se samo zemlje Latinske Amerike. Najtužnije zemlje bile su Sudan i Tunis, a nizak indeks sreće građana zabilježen je i u Srbiji te Bosni i Hercegovini, a i Hrvatska se našla na samo granici najsretnijih i najtužnijih zemalja kada je u pitanju zadovoljstvo građana.

A danas je objavljena druga lista, u sklopu studije "World Happiness Report 2015", koja također ispituje kvalitetu života u zemljama svijeta, no, lista se temelji na opsežnijem istraživanju te tako uzima u obzir ekonomske faktore, brigu za zdravlje, mogućnosti koje se pružaju, korupciju i slično.

Izvješće je objavio SDSN (Sustainable Development Solutions Network), a na studiji su radili vodeći svjetski analitičari i stručnjaci na području ekonomije, psihologije, zdravstvene skrbi, civilnog društva i slično, pod vodstvom glavnog tajnika UN-a, Ban Ki-moona.

Studija je obuhvatila 2012., 2013. i 2014. godinu, a rezultati koji su objavljeni ove godine pokazuju da je po svim navedenim faktorima najbolja zemlja za život Švicarska. Slijede Island i Danska, potom Norveška, Kanada, Finska, Nizozemska, Švedska, Novi Zeland te Australija. SAD i Velika Britanija "tek" su na 15., odnosno na 21. mjestu. Italija je na 50. mjestu, Slovenija na 55., Crna Gora na 83., Srbija na 87., Makedonija na 93., a Bosna i Hercegovina na 96. mjestu. Od ukupno 158 zemalja koje su na popisu, Hrvatska je na 62. mjestu.

Deset zemalja koje su na samom dnu ove liste su Togo, Burundi, Sirija, Benin, Ruanda, Afganistan, Burkina Faso, Obala Bjelokosti, Gvineja i Čad.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.