Održana revija bivših radnica Kamenskog: "Ovo je velik dan za nas"

Foto: Hina/Tomislav Pavlek

DANAS je u zagrebačkom Kulturno-informativnom centru održana modna revija bivših radnica Kamenskog te tribina o ženskom radništvu.

Na današnji dan prije tri godine zatvorena je nekadašnja tvornica Kamensko, a 2011. godine njene su radnice osnovale istoimenu udrugu "sa svrhom zajedničkog djelovanja i međusobne podrške u egzistencijalnoj i emotivnoj krizi".

> Slučaj Kamensko tri godine kasnije: Nekažnjena simbioza politike, medija i krupnog kapitala

> Potvrđeni napisi Indexa: Državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv tri osobe zbog izvlačenja milijuna za nepostojeći projekt!

> DORH skriva krupne ribe u aferi Kamensko: Istraživali pljačku Kamenskog pa podigli prijavu za kobilje mlijeko!

> Ekskluzivno: Poslovanje Pavića i Vlajčevića u Dalti vezano je uz propast Kamenskog! 

> Index doznaje: Grad Zagreb daje novac da bi na mjestu Kamenskog mogla niknuti Pavićeva poslovna zgrada

"Ovo je velik dan za nas. Presretne smo i zaista hvala svima koji su omogućili da ostvarimo reviju na ovaj dan", napisale su na svojoj Facebook stranici Otvoreno Kamensko. "Hvala svima što ste uz nas. Naš glas je i vaš. Uvijek stanite za sebe i podržite pravdu".

Sve kreacije s današnje revije djelo su ruku bivših radnica ove tvrtke, a nosile su ih polaznice tečajeva šivanja.

"Bio je to naš kraj"

"Tog dana prije tri godine pale smo na dno dna. Bilo je očajno. Bio je to naš kraj bez ikakvog nastavka.  I onda mijenjajući sebe, promijenio se naš svijet. Odlučile smo biti hrabre i dići se s dna...",  ovim riječima otpuštene tekstilne radnice propale industrije Kamensko opisale su nedavno svoju trogodišnju borbu za radna mjesta i zaostale plaće.

Mali dio radnica uspio se zaposliti, međutim većina ih je i dalje bez posla. One su primjer kako ne treba odustati od svojih prava i snova. Radionica njihove Udruge u lipnju je ugledala svjetlo dana. Grad Zagreb dao im je prostor u ulici Rudolfa Bićanića, a one imaju znanje i volju za rad. "Tek smo četiri zaposlile. Čekamo stroj po stroj, restlu po restlu, iglu do igle. Zato svi imamo puno posla. Ove četiri imaju osmijeh, digle su glavu, opet žive", ispričala je povodom otvorenja ponosno bivša radnica Đurđa Grozaj.

Slučaj Kamensko: Sramotni primjer simbioze krupnog kapitala, medija i aktualne politike na štetu običnih hrvatskih radnica

Zbog činjenice da Državno odjetništvo nema snage ni hrabrosti pokucati na vrata moćnika slučaj Kamensko ostaje do danas sramotni primjer simbioze krupnog kapitala, medija i aktualne politike na štetu običnih hrvatskih radnica.  
 
Službeno, istraga o tome tko je i zašto uništio tvornicu Kamensko i dalje traje. Neslužbeno, mnogima je i danas trenutno u interesu da istraga nikada ne objavi svoje rezultate. Još u doba HDZ-a, Državno odvjetništvo i policija postigli su dogovor da se mješovita grupa koja radi na istrazi za Kamensko sastaje najmanje jednom tjedno. Štoviše, glavni državni odvjetnik najavljivao je i financijske stručnjake koji će raditi u timu, no od toga nije bilo ništa. Koliko nam je poznato, od  dolaska Kukuriku koalicije na vlast nije održan niti jedan takav sastanak.
 
Glavne aktere NInoslava Pavića i Miroslava Kutlu gotovo i nitko ne spominje u kontekstu afere Kamensko kao ni Ivicu Todorića, dok su Pavićev partner Davor Vlajčević i bivši direktor Kamenskog Antun Crlenjak proveli više tjedana u istražnom zatvoru ali za slučajeve koji nisu direktno vezani uz propadanje tvornice. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.