Odsad postoje alge koje imaju okus kao slanina, a duplo su zdravije od kelja

Screenshot: YouTube/oregonstate.edu

ISTRAŽIVAČI sa sveučilišta Oregon patentirali su novi soj algi koje nakon kuhanja imaju okus slanine. Ova vrsta crvenih morskih algi izgleda poput prozirne crvene salate, ima dvostruko više nutrijenata od kelja i raste vrlo brzo.

Član istraživačkog tima Chris Langdon otkrio je da su razvili novi soj algi nakon što su pokušali pronaći hranu za puževe i Petrovo uho, popularnu hranu u mnogim dijelovima Azije. Ove alge vrsta su crvenih koje uglavnom rastu uz obale Tihog i Atlantskog oceana.

Business Insider piše da je Langdon shvatio da ima pravo blago u rukama kad ga je posjetio kolega Chuck Toombs i bacio oko na rastuće alge.

"Toombs je rekao da misli da alge s okusom slanine imaju potencijala da se proizvode u Oregonu", rekao je za Oregon State.

Toombs je počeo surađivati sa sveučilišnim Centrom za razvoj hrane te su razvili niz namirnica kojima su alge glavni sastojak. Langdon je istaknuo da američke kompanije ne proizvode alge za prehranu ljudi, no u sjevernoj Europi one su dio prehrane stoljećima.

"Ova stvar je prilično nevjerojatna, kad pržite alge, što sam ja napravio, one imaju okus slanine, a ne algi. I to je stvarno pravi, jaki okus slanine", rekao je.

Iako još nisu napravljene nikakve analize koje bi pokazale imaju li alge s okusom slanine komercijalnu vrijednost, tim znanstvenika uvjeren je da bi one bile idealne za tržište veganske i vegetarijanske hrane. Trenutno Toombsovi studenti razvijaju marketinški plan, a Langdon otkriva da zasad proizvodi oko kilogram do kilogram i pol algi tjedno, no namjerava povećati proizvodnju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.