Optimizam za kraj godine: Bill Gates donosi popis dobrih vijesti u 2014. koje su vam možda promakle

Foto: Guliver Image/Getty Images

"KRAJ ove godine obilježavam na možda neobičan način: napravio sam popis dobrih vijesti u ovoj godini, koje su vam možda promakle", napisao je Bill Gates u uvodnom dijelu nove objave na svom blogu dodavši da, naravno, ne možemo, i ne smijemo, ignorirati loše stvari koje su obilježile godinu na izmaku, no treba dati zasluženu pozornost i onim dobrima.
 
Na prvom mjestu liste, Gates je istaknuo činjenicu da je ove godine zabilježen nagli pad smrtnosti kod djece do pet godina. "Po mom mišljenju, jedan od najboljih pokazatelja napretka je koliko djece umire od bolesti koje se mogu spriječiti. A ove godine zabilježen je iznenađujuće nagli pad smrtnosti djece u dobi do pet godina. Samo od 2001. spašeno je 13.6 milijuna djece".
 
Na drugo mjesto Gates navodi činjenicu da je ove godine napravljen veliki korak u borbi protiv AIDS-a, odnosno u liječenju zaraženih HIV-om. "U 2013. prvi put je broj ljudi koji se liječe od HIV-a premašio broj onih koji su se u toj godini zarazili", navodi Gates. U 2014. taj se trend nastavio.
 
Dostupnije cjepivo, napredak u liječenju tuberkuloze i jedna dobra vijest iz Nigerije
 
Na trećem mjestu dobrih vijesti u 2014. godini, Gates ističe da je u ovoj godini cjepivo protiv gastroenteritisa, odnosno protiv rotavirusa, dostupnije najvećem broju djece dosad. Virus nije smrtonosan u zemljama s višim standardom, pa se o njemu manje priča, međutim poguban je za siromašne zemlje. Ove je godine, navodi Gates, zabilježen porast broja djece u siromašnim zemljama kojoj je omogućeno cijepljenje protiv ove opasne bolesti.
 
"Velika je vijest da su početkom ove godine znanstvenici objavili da se novi način liječenja tuberkuloze pokazao efektivnijim", navodi Gates u četvrtoj točki svoje liste na kojoj, kao još jednu dobru vijest u 2014., ističe veliki iskorak u liječenju tuberkuloze.
 
Na peto mjesto Gates stavlja jednu vijest koja je u medijima ostala u sjeni vjerojatno najveće vijesti ove godine - one o širenju virusa ebole. No, ističe Gates, dok su sve oči svijeta bile usmjerene na ebolu, u Nigeriji se dogodio važan napredak. Ove je godine, naime, zabilježen nagli pad broja slučajeva dječje paralize. "Nigerija je ove godine prijavila šest slučajeva ove bolesti, a ako te podatke usporedimo s onima od prošle godine, kada je bilo 50 slučajeva, onda  vidimo ogroman napredak". 
 
Gates je svoju listu zaključio "pogledom u budućnost" te najavio godišnje pismo koje će objaviti u siječnju 2015., a u kojem će se fokusirati na 2030. godinu. Teme koje će analizirati bit će, ponovno, zdravstvo, te poljoprivreda i bankarstvo, s naglaskom na zemljama u razvoju, te, i ovaj put, s naglaskom na dobrim vijestima.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.