Organizirano ljetovanje za klince iz Gunje: "Ima djece koja su prvi puta na moru, možete misliti kako je njima"

Foto: TZ Novi Vindolski

GRAD Zagreb i ove je godine za djecu s poplavljenih područja organizirao ljetovanje. Smješteni su u u Domu Crvenog križa u Novom Vinodolskom

"Lijepo mi je ovdje kad ne pada kiša, malo jevjetar, dobro se obučem pa idemo u grad. Dobri su prijatelji, igramo se, nekad spavamo, igramo Čovječe ne ljuti se... Baš je lijepo ali malo neugodno bez roditelja", rekla su djeca.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Petar Penava rekao je da su u odmaralištu za djecu organizirane razne aktivnosti.

"Trenutno ovdje imamo 44 djece iz Gunje, Rajeva sela, uz njih ovdje borave i korisnici Centra za rehabilitaciju Zagreb pa uz njih brojimo oko 150 djece koji uživaju u blagodatima mora, ali ne samo to, nego usput uče o programima Crvenog križa, a najbviše o toleranciji i kako uvažavati različitosti. Zato smo spojili ove grupe, neki bi rekli nespojive, ali koegzistiraju ovdje savršeno", rekao je Petar Penava.

Načelnik Gunje Hrvoje Lucić zahvalio je gradu Zagrebu i Crvenom križu.

"Djeca su oduševljena, ima djece koja su prvi puta na moru. Možete misliti kako je njima. Sudjelovalo je 50 djece s poplavljenih područja, ali ne samo iz Gunje. Prezadovoljni su. Naučit će ih plivati, dati im tečaj prve pomoći... Bio sam sinoć tu, ori se pjesma i stvarno im je prekrasno", rekao je Lucić.

Kada je riječ o obnovi, stanje je svakim danom sve bolje

"U Gunji se jošnisu svi vratili, ali vjerujem da će se za 3 mjeseca sve obitelji vratiti svojim kućama, radi se punom parom no Gunja je ogromna, statistički je 700 obiteljskih kuća i treba to sve obnoviti", rekao je Lucić.

Gradonaečlnik Zagreba Milan Bandić jučer je posjetio djecu u Novom Vinodolskom i obećao dodatnu pomoć Zagreba.

"Prošle godine smo svim obiteljima koje su bile ugrožene poplavom, djeci dali besplatne učenike osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Budući da ove godine imamo prvi put srednjoškolcima i sedmi put osnovnoškolcima, ponovit ćemo to iza Gunju, Rajevo selo i Posavske Podgajce", rekao je Bandić.

Djeca iz Gunje, Rajeva sela i Posavskih Podgajaca na ljetovanju će provesti tjedan dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.