Otkrio ogromni antički tajni grad ispod temelja kuće

Foto: Shutterstock

MNOGI su od nas, bez obzira na godine, uvijek priželjkivali pronaći u kući tajne prolaze ili skrivene tunele. Jednom stanovniku pokrajine Nevsehir u Turskoj, želja se ostvarila. Samo što se ovaj put radilo o nečem puno većem od tajnog prolaza.

On je davne 1963., u procesu renoviranja jednog dijela kuće, otkrio misterioznu sobu koja je vodila do druge skrivene prostorije. Ubrzo se otkrilo da se radi o kompleksnom tunelu, da bi se na kraju ispostavilo kako je riječ o antičkom podzemnom gradu Derinkuyu, u kojem je nekada živjelo čak 20.000 stanovnika.

Derinkuyu je jedan od desetak tajnih gradova koji su bili skriveni u stijenama tisućama godina. Podzemna metropola sadrži grobnice, oružarnice, prostorije za stanovanje, trgove i bezbrojne tunele za bijeg. 

Prema nekim pričama, ovaj je podzemni grad, koji se nalazi oko 18 katova ispod površine zemlje, bio napravljen kao divovski bunker koji je trebao poslužiti kao sklonište u slučaju prirodnih katastrofa ili rata. Ventilacijski su otvori udaljeni kilometrima od grada radi sprečavanja odavanja položaja grada neprijateljima.

Istraživanja ovog nevjerojatnog antičkog podzemnog grada traju i danas. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.