Ovo je slučaj za Gila Grissoma: Čudnovati slučaj ubojice koji "putuje kroz vrijeme"

Foto: Press

FORENZIČAR dr. Mike Silverman u razgovoru s novinarom BBC-ja otkrio je jedan od najzanimljivijih slučajeva u svojoj karijeri, a mnogi su čitatelji zaključili kako je riječ o slučaju koji kao da je izvučen iz nekog romana ili serije "CSI".

Reklamirajući svoju novi knjigu "Written in Blood", Silverman se prisjetio jednog od većih misterija u svojoj karijeri, a u šali ga je nazvao "slučajem ubojice koji putuje kroz vrijeme".

Tri tjedna koja zbunjuju

Naime, žena čije je tijelo 1997. pronađeno u Londonu brutalno je ubijena, a ispod njezinih noktiju otkriveno je tkivo pa su forenzičari zaključili da je žrtva vjerojatno ogrebala napadača prije nego je ubijena.

Uzorak je prošao analizu i počinitelj je ubrzo pronađen. Problem je bio taj što je napadačica također ubijena - tri tjedna prije žene pod čijim je noktima uzorak pronađen.

Istraga nije povezala dvije žrtve niti su dokazi ukazivali na to da su se dvije žene poznavale. Logičan zaključak bio je da je laboratoriju došlo do zabune.

Na scenu stupa dr. Silverman

Tu na scenu stupa Silverman kojeg je policija pozvala da otkrije kako je do zabune došlo. Međutim, Silverman je otkrio da greške nema i da nije došlo do zabune u laboratoriju.

Otkrio je da su obje žrtve bile na obdukciji u istoj mrtvačnici, a tijelo prve žrtve ostavljeno je u hladnjaku mrtvačnice sve dok policija ne dovrši inicijalne istražne radnje.

Tijelo je maknuto iz hladnjaka dan prije nego što je dovezena druga žrtva kako bi patolog uzeo uzorke noktiju. I tada je Silverman nabasao na moguće rješenje misterija.

Naime, prilikom uzimanja uzoraka noktiju, korištene su iste škarice i premda su očišćene između dvije obdukcije, naknadna je analiza pokazala da se na njima još uvijek nalazi DNK čak tri različite osobe.

Sličan slučaj u Njemačkoj

To je Silvermana navelo da sve patologe u zemlji upozori na ovaj problem i sugerira im da koriste škarice za jednokratnu upotrebu i prilože ih ostalim dokazima u određenom slučaju kako se ista greška ne bi ponovila.

Sličan se slučaj deset godina kasnije ponovio u Njemačkoj, a policija je uzaludno potratila dvije godine kako bi riješila slučaj žene čiji se DNK pojavio u čak 40 različitih slučajeva. Naravno, problem je bio u forenzičaru koji je koristio iste instrumente u različitim slučajevima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.