Pablo Picasso bio je kradljivac ženskog uma i duše: Dvije žene zbog njega počinile samoubojstvo

DVIJE žene postale su mentalno nestabilne, dvije su izvršile samoubojstvo, a preostale su bile nasmrt preplašene – ovo vjerojatno baš i nije najbolja povijest romantike za bilo koga, posebice za jednog od najutjecajnijih svjetskih umjetnika. Pablo Picasso, cijenjen zbog svojih doprinosa kubizmu i nadrealizmu, bio je neopjevani kralj ženskarenja. Zavodio je žene čak i u 80-ima, a njegova se "glad" za ženskim društvom uvelike odražavala i na njegovu umjetnost. Check Mate Magazine donosi vam popis Picassovih slikarskih muza.

Prva ljubav

Godine 1904. Picasso je upoznao boemsku umjetnicu Fernande Olivier, s kojom je doživio strastvenu vezu, ali prepunu ljubomore i posesivnosti - Pablo bi je zbog svoje ljubomore znao ostavljati zaključanu kad bi odlazio od kuće. No, na kraju se ispostavilo da su njegove sumnje ipak bile opravdane i da mu je Fernande bila nevjerna pa ju je ostavio zbog njene prijateljice Eve Gouel. S njom je bio sve do 1915. godine kad je umrla od tuberkuloze. Slika koja obilježava vezu s Fernande jest "Les Demoiselles d'Avignon."


Prva žena

Olga Khokhlova, ukrajinska balerina, bila je Picassova prva žena. S njom nije dijelio ljubav prema umjetnosti, što je rezultiralo njegovim "odljubljivanjem" i potragom za drugim ženama pa je na kraju Olgu prevario s jednom 17-godišnjakinjom. Slike koje je posvetio ovom braku su "Three Dancers" i "Woman's Head with Self-Portrait".

Maloljetnice

Njoj je bilo 17, njemu 47 godina. Bila je njegova najveća muza, a posvetio joj je sliku "Vollard Suite". Četiri godine nakon njegove smrti, Marie-Therese Walter objesila se u svojoj garaži.

Ljubavnice

Dok je bio oženjen s Olgom, a s Marie-Therese čekao dijete, Picasso je uspio pronaći vremena za još jednu ljubavnicu. Dora Maar, francuska fotografkinja i slikarica pojavljuje se u Picassovoj poznatoj slici "Guernica". Nakon veze s Picassom, Dora je završila u mentalnoj ustanovi.


Odbijanje

Francoise Gilot bila je jedina Picassova ljubavnica koja ga je odbacila. Napisala je bestseler "Life with Picasso" u kojem ga je opisala kao "samozadovoljnog, indiferentnog prema drugima i previše uvjerenog u svoju vrijednost". Ovoj vezi posvećena je slika prikladnog imena "Surviving Picasso".

Odanost

“Madame X”, kako je Picasso nazvao Jacqueline Roque, bila je udana 27-godišnjakinja kad ju je upoznao. On je bio 40 godina stariji. Ostali su zajedno 20 godina sve do njegove smrti. Naslikao je gotovo 400 njenih portreta. Nekoliko godina nakon njegove smrti, Jacqueline se ubila pištoljem.

Picassova izreka koja može sumirati čitav njegov život i ono što je predstavljao jest: "Umjetnost je laž koja nas tjera da uvidimo istinu". I dok je prema nekim ženama postupao ignorantno, a prema nekima grubo, njegov odnos s njima zasigurno će ostati vječno zabilježen trag u umjetnosti. Ipak, nakon svih ovih informacija o ženama, čovjek se jednostavno mora zapitati -  kad je Picasso uopće stigao slikati?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.