Peta sezona "Igre prijestolja" započela prisjećanjem, mrtvim gospodarima i novim neprijateljima

Screenshot: YouTube

"IGRA PRIJESTOLJA" vratila se na male ekrane u nedjelju navečer, a prva epizoda sadržavala je ubojstva, pokope i zmajeve, baš sve što se od nje i očekivalo. Na kraju epizode nad glavama gledatelja bilo je više upitnika nego na njenom početku.

Čitatelje koji nisu još pogledali prvu epizodu, a ne žele znati što se dogodilo upozoravamo da ne čitaju dalje, jer u nastavku slijede spoileri.

Za one koji su nastavili čitati, ovo se dogodilo u prvoj epizodi.

Iako su se D.B. Weiss i David Benioff dosad držali pravila da u seriji neće biti prisjećanja, prvi su put prekršili to pravilo. Epizoda je započela prisjećanjem na Cersein posjet vidovnjakinji Žabi Maggie u djetinjstvu. Žena joj je odgovorila na dva pitanja, no oba su o stvarima koje smo već vidjeli - Ceresi će postati kraljica i rodit će troje djece.

Charles Dance nije zauvijek nestao iz serije sa završetkom četvrte sezone, jer se vratio u petoj sezoni, i to na Tywinov pogreb.

Varys je napokon pustio Tyriona iz drvenog sanduka u koji ga je zaključao tijekom putovanja preko mora. Dvojac stiže u Illyriovu palaču u Pentosu, a Varys pojašnjava svoju misiju Tyrionu. Ona je ujediniti ga s Daenerys kako bi joj pomogao preuzeti Sedam kraljevina. Hoće li se njih dvoje sresti ove sezone? Nećemo vam ipak otkriti odgovor.

Nakon Tywinova pogreba kratko ošišani muškarac pristupa Cersei, a ona ga naziva rođakom Lancelom. Sjećate li se njega? Lancel je bio nespretan i mršav s dugom plavom kosom, a odgovoran je za opijanje Roberta Baratheona vinom prije nego je Kralja ubio vepar te je imao tajnu aferu s Carsei. Posljednji put smo ga vidjeli u drugoj sezoni, a sada se vratio i izgleda mnogo odraslije kao predani sljedbenik vjere Sedam religija. Nakon razgovora s Cersei, jasno je da će on postati njen glavni suparnik ove sezone.

Prva smrt sezone stiže u potpuno neočekivanom trenutku, nevinom posjetu bordelu.

Mance Rayder je čovjek od dostojanstva koji neće klečati pred nikim. Jon Snow pokušava nagovoriti vođu Slobodnog naroda da obeća vjernost Stannisu tijekom marša u obranu Roose Bolton. Kad on to odbije, Stannis naređuje da ga se spali, a Snow ga ubija strijelom kako bi mu skratio muke.

Nakon gledanja Robinove jadne borbe mačem, Sansa i Littlefinger odlaze s Valea. Kamo odlaze? Čini se da će biti vrlo blizu mjestu na kojem se nalaze Brienne i Podrick.

Daenerys provjerava svoja dva zmaja, Rhaegala i Viseriona, no oni su bijesni i rigaju vatru na nju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.