Popravni ispit smaka svijeta? Zemlju će 2880. pogoditi asteroid brzinom od 61 tisuću kilometara na sat

Foto: Shutterstock

SMAK SVIJETA nas je, čini se, zaobišao već nekoliko puta.

No jednim se predviđanjem sudnjeg dana astronomi bave već preko pola stoljeća. Naime, NASA-ini znanstvenici proučavaju asteroid po imenu 1950 DA koji je trenutno na putu da se sudari sa Zemljom 16. ožujka 2880. godine.

Njegova je veličina oko jedan kilometar u promjeru, a mogao bi pasti u Atlantski ocean brzinom od 61 tisuću kilometara na sat. Predviđeno je da bi 1950 DA u naš planet udario silom od oko 44800 megatona TNT-a.

Iako je vjerojatnost da će do sudara doći vrlo mala, samo 0,3 posto, to je ipak 50 posto veći rizik od sudara s bilo kojim drugim asteroidom.

1950 DA otkriven je 23. veljače 1950. godine te je zatim praćen 17 dana, a nakon toga je nestao iz vidokruga znanstvenika na više od pola stoljeća. Potkraj 2000. godine ponovno je uočen te je izračunato kako bi njegova putanja 16. ožujka 2880. godine mogla presjeći Zemljinu. Animaciju mogućeg sudara pogledajte ovdje.

Nema razloga za zabrinutost?

Ipak, unatoč ovim crnim predviđanjima, znanstvenici tvrde kako nema razloga za zabrinutost. U međuvremenu je odlučeno kako asteroidu 1950 DA mora biti promijenjena putanja "čišćenjem" njegove površine kredom ili komadićima stakla što bi pomoglo sunčevoj svjetlosti da izgura 1950 DA iz Zemljine putanje.

1950 DA nije jedini asteroid koji prijeti Zemlji; trenutno postoji 1400 potencijalno opasnih asteroida koji bi mogli proletjeli blizu našeg planeta, a NASA već neko vrijeme prati njihova kretanja i razmatra mogućnosti promjene njihovih putanji, piše Daily Mail.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.