Prate ih GPS-om i mjere vrijeme provedeno na WC-u: Izrabljuje li Amazon svoje zaposlenike?

Foto: Guliver/Getty Images

AKO JE vjerovati izjavama bivšeg zaposlenika, posao skladištara internetskog diva Amazona, daleko je od posla iz snova. Naime, 23-godišnji Adam Littler za BBC-jevu emisiju "Panorama" rekao je da zaposlenici golemih skladišta u jednom od distribucijskih centara u Swanseu dnevno moraju prehodati i do 17 kilometara u deset i pol sati dugim šihtama. No, to je samo dio problema.

Od njega se očekivalo da svake 33 sekunde preuzme novu narudžbu te da su zaposlenici žrtve nevjerojatnog pritiska od strane uprave koja od njih traže učinkovitost koja je, tvrdi on, nemoguća.

Prate ih GPS-om i mjere vrijeme provedeno na WC-u

Zaposlenici Amazona ranije su otkrili kako ih u golemim skladištima prate uz pomoć GPS-a te kako im mjere vrijeme provedeno na WC-u, a mnogi su rekli kako ih tretiraju poput robova.

Naravno, Amazon je demantirao navode  te dodao da su očekivanja prilagođena izvedbi zaposlenika, ali stručnjak Michael Marmot, profesor s londonskog University Collegea, u pitanje dovodi njihovu praksu i tvrdi kako ovakav tempo rada može znatno povećati rizik od psihičkih i fizičkih bolesti zaposlenika.

Sve će ovo biti prikazano u spomenutom dokumentarcu, a gledatelji će imati i priliku pogledati kako izgleda rad u golemim (74 tisuće kvadratnih metara) distribucijskim centrima gdje zaposlenici imaju tri šanse da ispune "nerealne ciljeve" prije nego ih otpuste.

"Sigurnost naših zaposlenika naš je prioritet"


Iako izjave bivših zaposlenika valja uzimati s rezervom, ovo nije prvi put da se Amazon našao pod povećalom javnosti. Međutim, iz kompanije poručuju da je njihov stručnjak proveo istraživanje koje je pokazalo da zaposlenici Amazona nisu pod većim pritiskom od zaposlenika u drugim skladištima te da su njihove sigurnosne mjere daleko bolje od konkurencije.

Nadalje, svoje zaposlenike upozoravaju da je posao fizički zahtjevan te da smjene nisu izvan zakonskih okvira.

"Sigurnost naših zaposlenika naš je prioritet i pridržavamo se svih propisa. Neovisni stručnjaci dodatno su ispitali naše metode rad kako se pobrinuli da se pridržavamo pravila", rekao je glasnogovornik kompanije.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.