Pratite uživo povijesnu svemirsku misiju, slijetanje sonde na komet

Foto: ESA

VIŠE od deset godina ESA-ina letjelica Rosetta putovala je do kometa 67P/Churyumov-Gerasimenka.

U kolovozu je, nakon desetogodišnjeg leta kroz Sunčev sustav, napokon do njega stigla, kako bi se uz njezinu pomoć izveo niz znanstvenih istraživanja na kometu, a ovo je prva takva misija u povijesti svemirskih istraživanja. Ove srijede uživo se emitira još jedan povijesni pokušaj: prvo spuštanje predmeta koji je napravio čovjek na komet.

Točnije, cilj misije je spuštanje sonde nazvane Philae iz Rosette na površinu kometa, što bi trebalo trajati sedam sati. Jednom kad Philae bude na kometu trebala bi iskoristiti svoje solarne panele kako bi napunila vlastite baterije i snimala uvjete na površini do ožujka, kad će površina kometa vjerojatno biti previše vruća da Philae "preživi".

ESA-in prijenos traje 24 sata, a započeo je konferencijom za medije. Na njoj je potvrđeno da je odvajanje sonde od letjelice zakazano za jutro 12. studenog u 10 sati i 3 minute, dok će slijetanje uslijediti sedam sati nakon toga, odnosno oko 17 sati.

Podsjetimo, Rosetta je lansirana u ožujku 2004. raketom Ariane te je potom usmjerena dugačkom rutom kroz Sunčev sustav kako bi se sastala s kometom 67P. Sonda je dobila dodatno ubrzanje koristeći se gravitacijom Zemlje i Marsa, a kako bi se uštedjela energija, stavljena je u stanje hibernacije tijekom 31 mjeseca.

U siječnju je Rosetta uspješno "probuđena" kako bi se pripremila za posljednju fazu približavanja kometu.

Od lipnja do kolovoza Rosetta je izvela niz manevara kako bi usporila i prilagodila svoju brzinu kometu koji leti brzinom od 55 tisuća kilometara na sat. Komet se trenutno nalazi na udaljenosti od oko 550 milijuna kilometara od Zemlje, što znači da svakoj informaciji treba oko 22 minute da stigne do operativnog centra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.