Revolucionarna "Životinjska farma" uz kravu, "druga Tita" i ružičasti triko transvestita

Foto: Gradsko kazalište mladih Split

PJESME "Druže Tito mi ti se kunemo", "Po šumama i gorama" te "Internacionala" orile su se Gradskim kazalištem mladih Split dok je glumac Ivo Perkušić u totalitarističkom zanosu, pritom odjeven u ružičasti triko transvestita, manipulirao svojim kolegama koji su veselo skakutali kao ovce.

Naime, tamo je ovog petka navečer održana premijera predstave "Životinjska farma" u režiji Ivana Lea Leme, koji je prilikom postavljanja predstave izjavio "Svi smo ovce, a centri moći su tko zna gdje".

Riječ je o tekstu koji je odmah po svom objavljivanju '45. godine zauzeo kultni status neizravno osuđujući tadašnji staljinistički režim. Sve do danas ova alegorijska bajka ostala je uvijek aktualna, progresivna i važna te izazov mnogim kazalištima i redateljima. Redatelj je raznoliko životinjsko društvo iz literarnog predloška sveo na tri lika Svinju-vladara, Ovce-narod i (po osobnom nahođenju) odlučio njima pridružiti Kravu. "Kravu sam uveo kao lik koji daje suprotnost ali i odgovor, jer kapitalizam i komunizam dva su lica animalizma, a upravo nas animalizam čini neljudima. To što jedemo i množimo se, postupci su koji nas čine neljudima, a naš glavni zadatak - samospoznaju - smo zaboravili. Svi smo mi žrtve konzumerizma. Nedavno sam sasvim slučajno bio u Ateni i zatekao se u središtu nemira te imao prilike svjedočiti besmislu današnjih revolucija. Naime, ulicom su, zapjenjeni od bijesa, trčali mladići s iPhoneom 3 u rukama, a njihova jedina pobuna odnosila se na nemogućnost kupnje iPhonea 4". 

Kroz formu mjuzikla, u provokativnim kostimima Marije Zagorec i uz scenu Vesne Režić, koja je glumce zarobila u kokošinjac, te uz pjevanje partizanskih koračnica, ansambl GKM-a Split pokušao je opomenuti da smo "svi banalni i histerični te da se ugledamo na Kravu koja mirno pase".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.