"Sad tek vidim koliko su svi lijepi": Živio 68 godina kao slijepac pa spletom (ne)sretnih okolnosti progledao

Screenshot: YouTube

PRIJE 68 godina Kanađanin Pierre-Paul Thomas rođen je gotovo potpuno slijep, a njegovu su sljepoću uzrokovala čak tri različita poremećaja. Imao je nistagmus, poremećaj zbog kojeg se oko nekontrolirano miče s jedne strane na drugu, zajedno s oštećenjem očnog živca i mrenama koje su mu se stvarale na očima, piše Montreal Gazette.

Tad mu medicina nije mogla pomoći i on je čitav svoj život proživio gledajući samo sjene i sivilo. Ali, prije dvije godine, kad je imao 66, pao je niz stepenice u svom stanu i slomio kosti lica, uključujući i one oko očiju. Uspješno ga je operirao tim liječnika, a nekoliko mjeseci nakon toga na pregledu i dodatnim dogovorima kod plastične kirurginje Lucie Lessard čuo je pitanje koje ga je nemalo iznenadilo: "Kad već popravljamo, želite li da vam 'sredimo' i oči?".

On je, naravno, pristao te je u veljači ove godine bio na dvije operacije na kojima mu je uklonjena mrena te sad napokon vidi sve što ga okružuje. Prvi put stvarno vidi boje i iako "još uvijek ima problema s njima" i kaže da sve mora učiti ispočetka, objašnjava: "Ovo je nevjerojatno, kao da sam ponovo dijete. Prije je sve bilo sivo, sad su svi lijepi".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.