Slavni Hrvati podijeljeni oko ulaska u EU: Mogli smo se "samoubiti" i na pametniji način!

Foto/Screenshot: Facebook/YouTube

ULAZAK Hrvatske u EU u svakom je slučaju velik događaj za građane, ali mišljenja oko ulaska kod velikog su broja Hrvata podijeljena. Tako je i u slučaju poznatih koje smo nazvali i pitali što misle o ulasku, što očekuju i jesu li ovaj dan obilježili na neki poseban način.

Odmah na početku razgovarali smo s Vedranom Rudan koja je u svojim kolumnama često pisala o Europi i što nam ulazak u EU donosi. Ona je ovog puta bila izuzetno kratka i jasna te je izjavila samo ovo: "Ono što se naziva Republika Hrvatska moglo se "samoubiti" i na pametniji način".

Mislim da smo se zajebali!

Njeno mišljenje dijeli i Srđan Ćuk mnogima poznatiji pod imenom General Woo, koji je izjavio: "Nisam zadovoljan. Načelno sam protiv ulaska jer ne mislim da ulazimo u zajednicu u kojoj će sve funkcionirati onako kako mi očekujemo. Na posljetku, i ja sam za ulazak u neki oblik zajednice, ali ne na ovakav način i pod ovakvim uvjetima. Smatram da je riječ o korporacijsko-bankarskoj tvorevini, a sve ostalo je krinka. U svakom bih slučaju bio za pod uvjetom da smo ravnopravni, ali jasno je da nisu fer. Ukratko, mislim da smo se zajebali".



Oliver Dragojević također je bio skeptičan oko toga što nam ulazak u EU donosi: "Ne slavim. Ulazimo u EU po njihovim pravilima, pa to i nije najsjajnija situacija. A narod kao narod, mi se teško prilagođavamo i trebat će proći puno vremena prije nego to profunkcionira. Ako uopće profunkcionira. Do tog trenutka malo tko može predvidjeti što ćemo dobiti, a što izgubiti. Nažalost, primanja ostaju ista, standard bi mogao pasti, a već je ionako na niskim granama. S druge strane, ulazak me raduje zbog koncerata, pa vjerujem da ćemo imati prilike vidjeti mnoge popularne izvođače koje dosad nismo gledali. Nisam dobar prognozer, ali nisam optimističan".


Kako će se ulazak odraziti na standard građana

Glumac i voditelj Tarik Filipović podijeljenog je mišljenja: "Moji su osjećaji podijeljeni jer radi se o velikoj nepoznanici. Nadam se i očekujem da će se neke stvari urediti jer bezakonje ovih prostora prenosi se s koljena na koljeno pa se nadam da će ulazak donijeti i neke pozitivne promjene. U svakom sam slučaju vrlo radoznao i vidjet ćemo kako će se to odraziti na standard građana. Ipak, postoji mala doza straha i zrnce tuge čiji razlog ne mogu definirati. Osjećam kao da mnogi dijele moje mišljenje jer način na koji nam je sve prezentirano nije bio idealan. Vidjeli smo samo pozitivne strane ulaska. A što se slavlja tiče, ne slavim. Provodim vrijeme u krugu obitelji, a razvoj situacije pratit ćemo na televiziji".



S njim se donekle složila i njegova kolegica Leona Paraminski: "Ne očekujem ništa tako da prema svemu nisam ni pozitivno ni negativno nastrojena. Radi se o kompliciranom pitanju o kojem imam neke vlastite teorije, ali to bi trajalo predugo. U svakom slučaju, stvari nikada nisu ni crne ni bijele, pa tako ni u ovom slučaju."

Kada vam netko nešto daje ili poklanja, morate se zapitati zašto to čini


Ipak, velik dio naših sugovornika optimistično je iako svi imaju dozu skepse kada je riječ o odnosu Europe prema Hrvatskoj.

Primjerice, Tereza Kesovija za Index je rekla: "Ja sam već dugo vremena u Europi tako da mi ovaj ulazak ne djeluje kao posebno velik korak. Naravno, ako će taj ulazak značiti da ćemo biti patuljici u zagrljaju King Konga, to nikako nije dobro za nas. A očekivanja nemam, ako sama ne zaradim, nitko mi neće dati. Na kraju krajeva, kada vam netko nešto daje ili poklanja, morate se zapitati zašto to čini."



Njena kolegica Josipa Lisac smatra da je Hrvatska oduvijek bila dijelom Europe: "Sigurno da je ulazak pozitivan za nas. Posebice zato što nam uvijek treba netko sa strane da nam kaže da vrijedimo jer još uvijek nismo samostalni. Povijesno gledano, uvijek smo bili pod tuđincem. Dakako, mi uistinu jesmo talentirani, ali kroz noviju povijest nismo imali prilike pokazati koliko zapravo možemo. Naravno, jednim dijelom i zbog rata, ali to nije opravdanje. Pozitivno sam orijentirana jer mi smo oduvijek bili dio Europe. Zagreb je bio "mali Beč". Mi nosimo kulturu i unatoč tome što Balkan smatram predivnim prostorom, mi nemamo tu balkansku kulturu. Uvijek smo razvojno inklinirali zapadu. Kod nas se stalno vrtjela Europa, a europski djelujemo i kroz znanost, kulturu i sport. Doduše, nismo baš složni pa se nadam da će se u EU to malo popraviti."



Europa neće popraviti parazitsko ponašanje lijenčina

Glumac Vedran Mlikota bio je jasan i premda smatra da je ulazak u načelu pozitivan događaj, dodaje i da tako neće biti za svakog: "Naravno da smatram da je ulazak Hrvatske u EU pozitivan. Bit će super ako će svaki Hrvat za 10 godina imati plaću kao Neven Mimica, ali to ovisi o nizu faktora. Ovo nikako ne može biti loše, ali ako ne zapnemo i sami pokušamo doprinijeti vlastitom opstanku unutar nove zajednice, neće nam pomoći niti Europa niti bilo tko drugi. Imali smo prilike informirati se i onaj tko se htio informirati, to je i učinio. U ovoj zemlji ima vrhunskih radnika, ali i vatrenih lijenčina i to njihovo parazitsko ponašanje neće promijeniti nikakav ulazak u EU".

Ide Prester također se osvrnula na ovaj "veliki party": "Drago mi je što ulazimo u EU. Ne mislim da će nas to spasiti, al stvarno nemamo što za izgubiti. Možda EU i je party na koji mi prekasno dolazimo, jer gosti već odlaze, ali dolazimo prilično praznih ruku, bez poklona i cuge, pa se možda za nešto i ogrebemo. Pa čak i dobro zabavimo. After je često bolji od partyja. Na stranu šala, osim ekonomskog aspekta koja se stalno forsira, sama politička ideja unije mi je puno draža - ideja mira i kozmopolitizma, zajedništva i suradnje nad sitnim nacionalističkim interesima. Nažalost, EU je sama sve dalje od tog ideala, ali svejedno sam sentimentalna prema njoj. Držim nam svima fige, prave, a ne one u džepu!"


Samo da je deviza i svinjokolje!

Frontmen Psihomodo Popa, Davor Gobac, ne zamara se previše političkim pitanjima, ali od Europe očekuje pozitivne pomake: "Nemam pojma o ovoj temi, o takvim ćete stvarima morati pitati političare koji su nas u ovo i uvukli. Od Europe očekujem samo više gaža za devize. A što se proslave tiče, slavimo i to s gažom koju imamo.



Pjevačica Colonije, Indira Vladić, nada se da će se ulazak pozitivno odraziti na domaće glazbenike, a progovorila je i o svojim "tipično slavonskim" strahovima: "Ja sam za scenarij koji će nama ići u prilog. Dakle, od EU uzeti ono najbolje. Nama glazbenicima je taj ulazak super. Riješit ćemo se gnjavaža kao što je ATA karnet. Oduvijek su me živcirala čekanja na granici pa se nadam da će to napokon nestati pa da i mi budemo kao ona grupica sretnika koji preko granice prelaze bez problema. Sve ostalo je rukama "većih". Naravno, ja kao prava Slavonka htjela bih da moji Slavonci napokon budu "na konju" i da nam ne oduzmu svinjokolju i pečenje rakije u dvorištu jer to bi bio veliki minus."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.