Spektakularan let do ruba svemira: Turisti željni adrenalina do stratosfere stižu brže od zvuka

Screenshot: YouTube

LET SUPERSONIČNIM zrakoplovom na rub svemira, kombiniran s akrobatskim manevrima, vjerojatno je najneobičnije iskustvo koje možete doživjeti. Upravo to nudi švicarska kompanija MigFlug civilima koji žele doživjeti adrenalinom nabijeni let u borbenom zrakoplovu MiG-29.

Moguće je popeti se do stratosfere na visinu od 20 do 22 kilometara, ovisno o temperaturi i vremenskim uvjetima, no standardno je da se MiG-29 penje na 17 kilometara. Više od toga lete samo astronauti i kozmonauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji, a sa 17 kilometara visine može se vidjeti zakrivljenost Zemlje.

Atmosfera s te točke izgleda kao plavkasta maglica koja prekriva Zemlju, a iznad vas se nalazi tamno nebo ukrašeno zvijezdama. U tom pogledu dosad nije mnogo ljudi imalo priliku uživati, piše švicarska kompanija. Borbeni zrakoplov MiG-29 'Fulcrum', trenutno je jedini supersonični zrakoplov koji vozi civile do ruba svemira.

"Činjenica da MiGFlug nudi letu u tako snažnom i naprednom zrakoplovu je fantastična. Čak i danas članice Europske unije poput Hrvatske i Rumunjske imaju stariji MiG-21, kao okosnicu svojih zračnih snaga", piše na stranici MigFluga. 

Pročitajte više