Stiže najljepša kiša meteora posljednjih godina: Kako fotografirati Suze svetog Lovre?

Screenshot: YouTube

OVOGODIŠNJA kiša meteora Perzeida najavljena je kao jedna od najljepših u posljednjih nekoliko godina, a zaljubljenici u astronomske pojave sljedećih će dana imati priliku uživati u njoj. NASA je najavila da bi se moglo vidjeti mnogo više meteora nego obično, i do 100 na sat.

Perzeidi, u Hrvatskoj poznati kao "Suze svetog Lovre", najbolje se vide u prvom dijelu kolovoza, a ove godine njihov će vrhunac biti u noći na četvrtak.

Ovaj nezaboravan prizor koji će se moći vidjeti iz svih dijelova našeg planeta, možemo zahvaliti Perzeidima, djelićima kometa Swift-Tuttle koji svake godine presijeca Zemljinu putanju od sredine srpnja do sredine kolovoza.

Ulaskom u naš svijet Perzeidi, koji su zapravo djelići kometa, sudaraju se s molekulama atmosfere i taj, iznimno jak sudar, proizvodi svjetlo, pojasnio je Jeremie Vaubaillon, astronom u Pariškom opservatoriju (IMCCE).

Ove godine Perzeidi će se najbolje moći vidjeti 12. i 13. kolovoza kada će se Zemlja naći doslovce u središtu njihova oblaka. Fenomen se može pratiti gotovo dva tjedna, koliko Zemlji treba da prođe kroz meteorski roj. Sretna je okolnost što se Mjesec ove godine neće vidjeti pa njegova svjetlost neće ometati promatranje.

Znanstvenici poručuju da je prizor najbolje promatrati golim okom i da nisu potrebni ni dalekozor ni teleskop. Boris Štromar iz Astronomskog društva Beskraj na svojoj je stranici objavio upute za fotografiranje meteora, koje donosimo u cjelosti.

Meteori, zvijezde padalice, vrlo su specifičan nebeski spektakl – na inače prividno statičnom nebu javljaju se kratki, ponekad vrlo sjajni i dugački bljeskovi uzrokovani izgaranjem sitnih zrnaca visoko u zemljinoj atmosferi (30 – 80 km visine). Mogu se vidjeti svake noći, no od posebnog interesa su noći zvijezda padalica poput popularnih "Suza sv. Lovre" u kolovozu ili malo manje popularnih, ali bogatijih Geminida u prosincu.

Postavke fotoaparata:
Manual (M) mod (uključujući balans bijelog i fokus)
širokokutni objektiv
maksimalan otvor objektiva
visoke ISO vrijednosti (1600 ili više)

Zahtjevi za fotografiranje meteora drukčiji su od klasične astrofotografije. Bljesak meteora vrlo je kratkotrajan tako da produljivanje ekspozicije neće pomoći. Naravno, potrebno je fotoaparat postaviti na čvrsti stativ, ali najvažniji zahtjevi su svjetlosno jaki objektiv (što manji f-broj) i visoka ISO osjetljivost. Zoom objektivi su u ovom slučaju nepoželjni jer samo oni najskuplji su brži od f/3.5. Računajte da objektiv sa f/2 otvorom prima 4x više svjetlosti od f/4 objektiva! ISO osjetljivost ovisi o vrsti fotoaparata – neka bude najveća moguća na kojoj možete tolerirati digitalni šum. Uzmite u obzir da je digitalni šum izraženiji na višim temperaturama okoline, pa ćete zimi možda moći koristiti veće ISO vrijednosti.

Meteori ostavljaju vrlo dugačke tragove pa treba koristiti širokokutne objektive, otprilike do ekvivalenta od 50 mm kako bi imali što više šanse da meteor prođe kroz vidno polje. Fotografirate li meteorski potok, najviše šanse da uhvatite meteor imate na udaljenosti od otprilike 90° od radijanta. Odlučite li se snimati radijant imati ćete manje šanse snimiti meteor, ali ako ih uhvatite nekoliko, makar i slabijih, biti će odlično vidjeti kako prividno dolaze iz jedne točke na nebu.
Golim okom na tamnom nebu možda ćete vidjeti velik broj meteora, no samo oni najsjajniji ostavit će trag na fotoaparatu.

Budite uporni jer jedan spektakularan meteor biti će dovoljan da se isplati cjelonoćno smrzavanje pod vedrim nebom. Odaberite kadar u kojem će biti dio zemaljskog pejzaža kako bi fotografija bila zanimljiva – planine, ruševine, seosko imanje…Obiđite lokacije po danu prije samog pokušaja fotografiranja meteora. Jednom kada se odlučite za najbolji kadar najbolje je da ga ne mijenjate – meteori mogu zabljesnuti bilo gdje na nebu, bez obzira što se vama čini da prolaze tik izvan vidnog polja fotoaparata.

Ukratko, sve postavke moraju biti ručno podešene, od izoštravanja pa do balansa bijele boje. Razmislite o snimanju timelapse videa, naročito ako imate jako širokokutni objektiv – na ubrzanoj snimci meteori će djelovati još brojniji. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.